سؤالات متداول در مورد چاپ کتاب
در این مطلب که با عنوان سؤالات متداول درباره چاپ کتاب و پاسخ آنها ارائه شده سعی شده است به ذکر برخی سؤالات پرتکرار در زمینه چاپ کتاب پرداخته شود و پاسخهای آنها ذکر گردد. نویسندگان میتوانند قبل از چاپ کتاب خود با مطالعه این سؤالات به پرسشهای احتمالی و پاسخهای آنها دست پیدا کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید منوی چاپ و نشر را نیز مطالعه کنید.
۱. آیا امکان تبدیل پایان نامه یا رساله به کتاب وجود دارد؟
بله، در بحث مربوط به تبدیل پایان نامه به کتاب دو نوع کتاب میتوان از پایاننامه کارشناسی ارشد یا دکترا مستخرج نمود: پژوهش محور و آموزش محور. در نوع اول از تمامی فصول پایاننامه برای تدوین متن اصلی کتاب استفاده میشود اما در نوع دوم صرفاً از ادبیات پژوهشی و مبانی نظری ذکر شده برای یک یا دو متغیر (که عموماً فصل ۲ پایاننامهها است) آورده میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر منوی تبدیل پایان نامه به کتاب را مطالعه فرمایید.
۲. آیا استخراج مقاله از پایان نامه، مانع استخراج کتاب از پایان نامه میشود؟
خیر. از یک پایاننامه میتوان هم مقاله استخراج کرد و هم کتاب. این دو بخش هیچگونه همپوشانی با هم ندارند و متمایز از همدیگر میباشند. فرمت و قالب کتاب با فرمت و قالب مقاله کاملاً متفاوت هستند.
۳. آیا تعداد نویسندگان (یا مترجمین) در هزینه چاپ کتاب تاثیری دارد؟
تعداد نویسندگان در هزینه چاپ کتاب هیچ تغییری به وجود نخواهد آورد. برخی از ناشرنماها اقدام به اخذ هزینه اضافی به ازای اضافه شدن یک اسم میکنند. در انتشارات کتیبه نوین این امر وجود ندارد و تعداد مؤلفین تاثیری در افزایش یا کاهش هزینه نخواهد داشت. اطلاعات بیشتر
۴. انتشارات دانشگاهی معتبر است یا انتشارات غیردانشگاهی؟
تنها تفاوتی که بین انتشارات دانشگاهی و انتشارات غیردانشگاهی وجود دارد این است که مؤلف در انتشارات دانشگاهی هزینههای چاپ کتاب را پرداخت نمیکند اما در انتشارات غیردانشگاهی این هزینهها در صورتی که ناشر هیچ شراکتی در فروش کتاب نداشته باشد، بر عهده مؤلف خواهد بود. به غیر از این تفاوت، تفاوت دیگری به لحاظ کیفیت چاپ، امتیاز و سایر موارد وجود ندارد. لازم به ذکر است چاپ کتاب در انتشارات دانشگاهی مستلزم چندین مرحله داوری و چندین ماه زمان خواهد بود و بیشتر برای اعضای هیات علمی دانشگاه ها ارزشمند می باشد.
۵. آیا بازه زمانی برای چاپ کتاب علمی با کتاب غیرعلمی تفاوت دارد؟ چرا؟
بله، بازه زمانی چاپ کتاب علمی حدود ۳۰ تا ۴۰ روز زمان میبرد ولی کتابهای غیر علمی بین ۲ تا ۳ ماه و از این قرار میتوان گفت اندکی تفاوت وجود دارد. دلیل تاخیر در چاپ کتابهای غیر علمی آن است که کتاب هایی که به وزارت ارشاد ارسال میشوند بیشتر غیردانشگاهی هستند؛ به این سبب ترافیک این نوع کتابها بیشر بوده و مدت زمان چاپ نهایی هم تاحدودی بیشتر میشود به علاوه اینکه بررسی کتاب های غیر علمی زمانبر تر خواهد بود.
۶. برای چاپ کتاب چه مدارکی لازم است؟
هر کدام از نویسندگان میبایست علاوه بر فایل اصلی کتاب، کپی کارت ملی خود را برای انتشارات ارسال کنند. اگر قرار بر این است که صاحبان اثر بر روی جلد از عنوان دکتر یا مهندس و یا هر پیشوند دیگری استفاده نماید در این صورت میبایست مدارک مربوطه را به انتشارات تحویل دهند. جهت کسب اطلاعات بیشتر منوی مجموعه اقدامات نویسندگان را مطالعه فرمایید.
۷. چه مجوزهایی برای کتاب گرفته میشود؟
الف) شابک از خانه کتاب ب) فیپا از کتابخانه ملی (ده تا چهارده روز بعد از شروع قرارداد) ج) مجوز ارشاد (بعد از تایید نهایی فایلهای کتاب توسط صاحب اثر) د) اعلام وصول. جهت کسب اطلاعت بیشتر منوی مجوزهای لازم برای چاپ کتاب را مطالعه فرمایید.
۸. نویسندگان چگونه میتوانند مطمئن شوند که آیا ناشر مجوزهای ذکر شده را واقعاً اخذ کرده است یا خیر؟
وقتی مجوز فیپای کتاب اخذ میشود نویسندگان میتوانند به صورت آنلاین آن را در سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران مشاهده کنند. برای این کار می توانید منوی لینک های مفید و سپس جستجوی فیپا را دنبال کنید (شماره شابک نیز در همین صفحه قابل مشاهده است). همچنین بعد از چاپ کتاب، نویسندگان میتوانند وارد وب سایت خانه کتاب شده و کتاب خود را جستجو کنند و در صورت مشاهده کتاب خود می توانند مطمئن شوند که تمامی مراحل چاپ کتابشان به دقت انجام شده است. برای این کار می توانید منوی لینک های مفید و سپس خانه کتاب را دنبال کنید.
۹. قطع کتاب چیست و قطع مناسب هر نوع کتاب چیست؟
قطع همان اندازه کتاب است. قطعهای رایج برای کتابهای علمی وزیری و در صورت کم بودن تعداد صفحات قطع رقعی میباشد. برای کتاب های غیر علمی هم معمولاً قطع رقعی مناسب میباشد. البته برای کتابهای علمی انواع مختلف قطع مورد استفاده قرار میگیرد که کاملاً سلیقهای است و سلیقهی صاحب اثر مد نظر است. برای کسب اطلاعات بیشتر منوی انواع قطع کتاب را مطالعه فرمایید.
۱۰. چطور میشود به ناشر اعتماد کرد و نگران سرقت ادبی نبود؟
بساری از نویسندگان از این مسأله نگران هستند که بعد از ارائه فایل کتاب از کجا مطمئن شوند که فایل آنها مورد سرقت ادبی قرار نخواهد گرفت. در این مسأله خود مؤلف تا زمانیکه قرارداد نشر امضا نشده است میتواند فایل نهایی و کامل خود را در اختیار ناشر قرار ندهد و بعد از اخذ قرارداد فایل کامل را ارسال نماید، که طبیعتاً وجود قرارداد فی مابین مانع از سرقت علمی و ادعای مالکیت غیر خواهد شد و مؤلف میتواند به راحتی در صورت بروز مشکل احقاق حق نماید. البته نویسندگان تنها زمانی میتوانند از طریق قرارداد خود احقاق حق نمایند که ناشری که انتخاب نمودهاند مورد تایید و دارای مجوز فعالیت قانونی از وزارت ارشاد باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر منوی راهنمای انتخاب ناشر را مطالعه فرمایید.
۱۱. آیا امکان چاپ کتاب به صورت ناشر مولف وجود دارد یا خیر؟
بر اساس مصوبه وزارت ارشاد (که در سال ۹۸ ابلاغ شده است) نویسندگان دیگر نمیتوانند برای اخذ مجوزهای قانونی برای چاپ کتاب شخصاً اقدام کنند و میبایست از طریق انتشارات های دارای مجوز فعالیت از وزارت ارشاد اقدام کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر منوی انواع قراردادهای چاپ کتاب را مطالعه فرمایید.