کاغذ کرافت چیست؟
کاغذ کرافت (Kraft paper) یکی از انواع کاغذ یا مقوا است که از خمیر کاغذ شیمیایی تولید شده و با نام کاغذ گراف نیز شناخته میشود. این کاغذ برای اولین بار در کشور المان تولید شد. حال واژه کرافت یعنی چه؟
نام کرافت در زبان آلمانی به معنای قدرت و مقاومت است که نشان از استحکام بالای این کاغذ دارد. خمیری که برای ساخت کاغذ کرافت مورد استفاده قرار میگیرد کاملاً قابل بازیافت است. از اینرو استفاده از این نوع کاغذ در دنیای امروزه که حفاظت از طبیعت اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده، گسترش پیدا کرده است. با توجه به این موضوع به کاغذ کرافت کاغذ دوستدار محیطزیست نیز گفته میشود.
خمیری که از فرآیند ساخت کاغذ کرافت و بازیافت آن به دست میآید مقاومت بسیار بالایی داشته و دارای پلیمر بیشتری است. برای تولید این نوع کاغذ میتوان از طیف گستردهتری از درختان نسبت به دیگر کاغذها استفاده کرد.
کاغذ کرافت با گرماژهای مختلفی تولید و به بازار عرضه میشود و خریداران میتوانند با توجه به استفادهی خود بهترین کاغذ را خریداری کنند. از این نوع کاغذ با عنوان کاغذ برای طراحی بسته بندی کرافت استفاده میشود.
ویژگیهای کاغذ کرافت
کاغذ کرافت ویژگیهای مخصوصی دارد که استفاده از آن را برای بسیاری از مقاصد ایدهال کرده است. در ادامه برخی از ویژگیهای مهم این نوع کاغذ را معرفی میکنیم:
- قدرت جذب بالا
- انعطافپذیری بالا
- هزینه پایین
- سازگاری بالا با محیطزیست
- الاستیسیته بالا
- تنوع بالا
- ویژگی کشسانی بالا
- مقاومت بالا در برابر پارگی
- مقاومت مکانیکی بالا
- لینگین کمتر نسبت به دیگر کاغذها
تولید کاغذ کرافت
ماده اصلی سازنده کاغذ کرافت سولفات خمیری است. در واقع این نوع کاغذ از برادههای چوب ساخته میشود. خمیر این نوع کاغذ رنگی تیره دارد و لیگنین آن بسیار کمتر از کاغذهای معمولی است. لیگنین یک پلیمر پیچیده ساخته شده از واحدهای مولکولی است، که بعد از سلولز رایجترین ترکیب گیاهی است.
در انواع دیگر کاغذ، مقدار بیشتری از این پلیمر در فیبر گیاهی باقی میماند. البته که به مرور زمان، روشهای نوینی برای تولید کاغذ کرافت به وجود آمده که استفاده از سولفات را محدود کرده است.
فرآیند ساخت کاغذ کرافت معمولاً یک فرآیند قلیایی یا خنثی است. رنگ خمیر کاغذ کرافت تیره است و برای سفید کردن آن از سفیدکننده (Bleach) استفاده میشود. از درختانی مثل: درخت کاج، بامبو یا کنف مواد اولیه کاغذ کرافت را تولید میکنند؛ بنابراین منابع بیشتری از مواد اولیه در دسترس است و این مسئله باعث کاهش قیمت آن در مقایسه با سایر کاغذها شده است.
انواع کاغذ کرافت
بهتر است بدانید کاغذهای کرافت را بر اساس معیارهای مختلفی میتوان دستهبندی کرد. برای مثال گرماژ (وزن کاغذ در یک مترمربع) یکی از معیارهایی است که برای دستهبندی کاغذ کرافت مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی دستهبندی کاغذ کرافت بر اساس رنگ هم بسیار رایجتر است. در حال حاضر هر یک از انواع کاغذ کرافت با در نظر گرفتن رنگ آنها در یکی از دستههای زیر قرار میگیرند:
- کاغذ کرافت قهوهای: این کاغذ رنگ طبیعی کاغذ کرافت را دارد و از هیچ افزودنی برای تغییر رنگ آن استفاده نمیشود.
- کاغذ کرافت سفید: برای از بین بردن رنگ قهوهای کرافت از یک سری افزودنی استفاده میشود. در این شرایط کاغذ کرافت را به اصطلاح سفید میکنند.
- کاغذ کرافت رنگی: در حال حاضر کاغذهای کرافت را در رنگهای متنوع تولید میکنند تا برای ساخت پاکتهای بستهبندی جذابتر باشند.
بنابراین میتوانید با در نظر گرفتن کار خود، رنگ کاغذ کرافت را انتخاب کنید.
شرکتهای تولیدکننده کاغذ کرافت
مهمترین کشورهای تولیدکننده کاغذ کرافت، کشورهای آلمان، روسیه، چین، هند، کره و آلمان هستند.
- شرکت (Lee & Man)
- شرکت دایهان (Daehan)
- شرکت Asia Paper
- شرکت Hansol
- شرکت Marinsky
- صنایع پارس ایران
در شرکت صنایع پارس ایران، برای ساخت کاغذ از خمیر ویرجین استفاده میشود. در شرکت مارینسکی روسی برای تولید کاغذ کرافت از ۵۰% خمیر کاغذ و ۵۰% کاغذ بازیافتی استفاده میشود.
این کاغذ بسیار مقاوم بوده و کیفیت بالایی دارد. در ایران بیشتر از کاغذ ساخت کشور روسیه استفاده میشود. البته کاغذ کرافتی که در کشور هند ساخته میشود، دارای قیمت مناسبتری نسبت به بقیه کشورهاست.
کاربرد کاغذ کرافت
از کاغذ کرافت به دلیل مقاومت بالا و رنگ خاصی که دارد در صنایع مختلفی استفاده میشود؛ اما بیشترین کاربرد آن در موارد زیر است:
- تولید جلد کتاب
- تهیه ساک دستی
- صنعت کشاورزی برای بستهبندی میوه و سبزیجات
- در کارخانههای تولید سیمان و پودرهای ساختمانی
- تهیه پاکتهای چند لایه ضد آب برای نگهداری کود و مواد شیمایی و گازها
- تهیه کاغذ کادو و کاردستیهای هنری
- چاپ آگهیهای تبلیغاتی
- ساخت کیسههایی برای نگهداری مواد غذایی برای حیوانات
- ساخت پاکت برای نگهداری زغال
- خیاطی بهعنوان کاغذ الگو
- بهعنوان مواد اولیه ساخت سمباده
- کاغذ عکس و کارتهای ویزیت
- کاغذ تزیین گل و گیاه و گلدانهای تزئینی
- بستهبندی البسه
- بیمارستانها (برای بستهبندی وسایل استریل شده)
کاربرد کاغذ کرافت در صنعت چاپ
وزن سبک و رنگ خاص کاغذهای کرافت باعث شده است که در صنعت چاپ مورد توجه قرار بگیرند. از آنجایی که این کاغذها در ساخت ساک دستی، کاغذ کادو، کاردستیهای هنری و آگهیهای تبلیغاتی استفاده میشوند، کیفیت چاپ بر روی آنها حائز اهمیت است. مهمترین دلیل استفاده از کاغذهای کرافت در صنعت چاپ علاوه بر رنگ و مقاومت، ارزانی و فراوانی آن است.
کاغذهایی با گرماژ ۷۰ تا ۱۴۰ گرم برای امور چاپی مناسبتر هستند. چاپ روی کاغذهای کرافت بهصورت افست و چهار رنگ یا تکرنگ صورت میگیرد. جنس کاغذ کرافت بهگونهای است که چاپ روی آن به خوبی انجام میشود.
کاغذهای کرافت قدرت جذب رنگ بالایی دارند و این امر کار چاپ بر روی آن را با کیفیت بهتری ممکن میکند. چاپ روی مقوای کرافت هم صورت میگیرد. مقوای کرافت برای استفاده در کارتهای تبریک و جعبههای پیتزا و سایر فست فودها کاربرد فراوان دارد.
در پایان باید گفت کاغذ و مقواهای کرافت، به دلیل قابل بازیافت بودن، دوستدار محیطزیست، سبک، مقاوم و پرکاربرد هستند. کشورهای مختلفی کاغذ کرافت را تولید میکنند و بسته به کشور سازنده کیفیت و قیمت آن متفاوت است.
مزایای چاپ بر روی کاغذ کرافت
کاغذ کرافت دارای ویژگیهای مثبت و منحصربهفرد بسیاری است. همین موضوع سبب شده تا کاربران بتوانند از مزایای قابل توجهی در مورد چاپ بر روی کاغذ کرافت نیز بهره ببرند. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
امکان چاپ رنگی
بسیاری از افراد تصور میکنند که به دلیل رنگ قهوهای کاغذ کرافت امکان چاپ رنگی بر روی آن وجود ندارد. اگر شما نیز جز این دسته از افراد هستید، باید بگوییم که کاملاً در اشتباهید. چرا که امروزه این امکان برای کاربران فراهم شده، تا طرح و رنگ دلخواه خود را بر روی این جنس از ورقها به چاپ برسانند. البته باید توجه داشت که رنگهای چاپ شده در مقایسه با ورق سفید رنگ کمی تیرهتر خواهند شد.
چاپ بر روی کاغذ کرافت با ضخامتهای مختلف
ورقهای کرافت بسته به نیاز مشتریان در ضخامتهای مختلفی تولید و به بازار عرضه میشوند. در نتیجه افراد میتوانند مناسبترین گزینه را بسته به نیاز خود انتخاب و خریداری کنند. از طرفی دیگر این فرصت نیز فراهم است تا عملیات چاپ را بر روی ورقها با ضخامتهای مختلف صورت بگیرد.
کیفیت چاپ بالا
یکی از ویژگیهای کاغذ کرافت، قابلیت جذب بالای آن است. از آنجایی که این موضوع در کیفیت چاپ تأثیر مستقیم دارد پس کیفیت چاپ بر روی آن کاملاً ایدهآل و قابل قبول خواهد بود. همچنین با استفاده از خدمات پس از چاپ مثل طلاکوب و نقرهکوب میتوان جذابیت بصری فراوانی را ایجاد کرد.
معایب چاپ بر روی کاغذ کرافت
همانند هر ورق دیگری، چاپ بر روی کاغذ کرافت نیز میتوانند معایب و نکات منفی به دنبال داشته باشد. البته این نکات بسته به شرایط و نیاز کاربران کمرنگتر و یا پررنگتر خواهد شد. برای تصمیمگیری آسان و صحیح در زیر به چند مورد از معایب چاپ بر روی ورق کرافت اشاره کردهایم:
- کمرنگ بودن جوهر چاپ شده بر روی کاغذ کرافت از جمله مهمترین مواردی است که بسته به شرایط میتوان آن را عیب و یا مزیت به شمار آورد. برای کسانی که به دنبال چاپی با رنگبندی طبیعی و خاص هستند این موضوع میتواند بسیار خوشآیند باشد؛ اما در غیر این صورت این موضوع را میتوان عیب چاپ روی کاغذ کرافت نامید.
- عدم کنتراست بین زمینه و رنگهای روشن از دیگر مواردی است که میتواند برای برخی افراد عیب محسوب شود. معمولاً برای کسانی که قصد دارند طرح خاصی را بر روی کاغذهای کرافتی چاپ کنند، توصیه میشود تا از رنگهای روشن کمتر استفاده گردد. چرا که این رنگها کنتراست جالبی با زمینه قهوهای کاغذ نداشته و جلوه چندان زیبایی ایجاد نخواهد کرد.
- قیمت مختلف چاپ بر روی ورق کرافت سبب سردرگمی کاربران میگردد. توجه داشته باشید که کیفیت کاغذ، نوع و جنس رنگ انتخابی، تکنیک چاپ به کار رفته و غیره در هزینه نهایی مؤثر خواهد بود؛ بنابراین افراد باید بعد از انتخاب شرکت معتبر و انتخاب گزینه مناسب، بسته به انتظارات و حوزه کاری خود اقدام به برآورد کردن قیمت نهایی بکنند.