چاپ کتاب و انواع آن
۱. چاپ دیجیتال کتاب (چاپ کتاب در تیراژ پایین)
آمار چاپ دیجیتال کتاب در طی سالهای اخیر افزایش قابل توجهی داشته است. اما عوامل زیادی چون کمبود وقت، بودجه و… وجود دارد که انتخاب چاپ دیجیتال کتاب را به هوشمندانهترین راه مبدل میکند.
چاپ دیجیتال کتاب چیست؟
چاپ دیجیتال روش نوینی است که به علت داشتن سرعت بالا و کیفیت عالی، طرفداران زیادی دارد. چاپ دیجیتال کتاب یکی از رایجترین روشهای چاپ کتاب بهصورت مستقیم با استفاده از تصاویر مبتنی بر دیجیتال است.
این کار بهوسیله انتقال دادهها از یک فایل رایانه به چاپگر جوهر افشان با حجم زیاد و یا چاپگر لیزری انجام میشود.
به عبارت دیگر، چاپ دیجیتال کتاب شامل هدایت یک دستگاه کپی سرعت بالا از طریق تجهیزات اتصالدهنده از قبیل کامپیوتر میباشد.
در روش چاپ دیجیتال کتاب، چاپگر پروندههای دیجیتالی مورد نیاز برای جلد و متن داخلی کتاب شما را بهصورت جداگانه ذخیره میکند. سپس، این پروندهها با استفاده از تونر به جای جوهر، تصویربرداری میشوند. بنابراین، نحوه کار دستگاه چاپ دیجیتال کتاب مشابه با دستگاه پرینت، هر چند در مقیاس بزرگتر میباشد.
کیفیت چاپ دیجیتال
در گذشته کیفیت چاپ افست به مراتب بیشتر از کیفیت چاپ کتاب دیجیتال بود. اما در سالهای اخیر، کیفیت ساخت دستگاهها و تجهیزات چاپ دیجیتال بیشتر شده است و در ساخت آنها از تکنولوژیهای جدیدی کمک گرفتهاند. به همین دلیل، فاصله کیفیت چاپ دیجیتال و چاپ افست نیز بسیار کمتر شده است. تا جایی که در سالهای اخیر، عملاً نمیتوان از روی کیفیت، متوجه نوع چاپ دیجیتال یا افست شد و فقط افراد حرفهای میتوانند این موضوع را تشخیص دهند.
چاپ فوری کتاب
چاپ دیجیتال امکان چاپ سریع پس از تقاضا در تیراژ کم را فراهم آورده و اگر زمان زیادی برای چاپ کتابتان ندارید و میخواهید در کمترین زمان ممکن با سرعت زیاد اقدام به چاپ کتاب کنید، چاپ دیجیتال انتخاب معقولی است.
چاپ کتاب در تیراژ پایین
در چاپ دیجیتال به دلیل حذف پلیت و چاپ مستقیم از کامپیوتر روی کاغذ و امکان کالیبراسیون دستگاه، امکان چاپ در تیراژ پایین و حتی ده نسخه با هزینه پایین وجود دارد.
روش چاپ دیجیتال برای مصارفی مثل تهیه رزومه و یا چاپ کتابهای کم تعداد و سریع کاربرد زیادی دارد.
از سال ۲۰۱۰ فناوریهای نوین در چاپ دیجیتال به کار گرفته شد که با استفاده از تکنولوژی نانو در جوهر و همچنین تغییر سیستم پاشش جوهر، چاپگرهای دیجیتال جوهرافشان توانستند بسیاری از محدودیتها را در زمینه سرعت و هزینه تولید را کنار بزنند.
مزایای چاپ دیجیتال کتاب
1. تقویت رزومه
برای تقویت رزومه علمی خودتان و یا اینکه در جلسه دفاع خود خوش بدرخشید و یا در مصاحبه دکتری با دستی پر در صحنه حاضر شوید به چند نسخه کتاب احتیاج دارید. در این صورت شما باید سراغ چاپ دیجیتال کتاب بروید که هم با سرعت بیشتری نسخه کتاب به دستتان برسد و هم اینکه مجبور نباشید هزینههای ناشی از چاپ به مقدار زیاد را متحمل شوید.
چاپ با این روش برای اساتیدی که نیاز به تعداد محدود کتابشان برای تأمین نیاز دانشجویان خود دارند و یا افرادی که میخواهند رزومه خود را تقویت کنند مناسب است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر منوی تقویت رزومه با چاپ کتاب را مشاهده فرمایید.
2. کاهش ریسک هزینه بالای چاپ
نکتهای که میتوان به عنوان مزیت این نوع از چاپ منظور کرد آن است که میتوان به خوبی بازار فروش را ارزیابی نموده و سپس به تعداد زیاد آن اقدام نمود. در صورتی که تعداد زیادی از کتاب را چاپ نمایید و پس از آن دریابید که فروش آن مطابق با پیشبینیهای شما نیستپ، متأسفانه دچار زیان زیادی خواهید شد.
اما در صورتی که چاپ کتاب را با چاپ دیجیتال کتاب آغاز کنید میتوانید به خوبی با کمترین هزینه، از میزانی که میتوانید فروش نمایید اطلاعات کافی کسب کرده و ادامهی چاپ نسخههای بعدی را به نتیجهی این تحقیق بسپارید.
3. کاهش هزینه کلی چاپ
امروزه اکثر افراد با مشکلات اقتصادی دستوپنجه نرم میکنند و افزایش هر روزه قیمت کاغذ و… شاید افراد را از چاپ کتاب منصرف کند؛ اما بهترین راهحل برای رفع این مشکل چاپ دیجیتال کتاب است. بهطورکلی تیراژهای کمتر از 200 عدد تیراژ پایین محسوب میشود که دارای هزینههای کمتری است پس بنابراین عواملی که مطرح کردیم؛ انتخاب چاپ دیجیتال کتاب برای افرادی که مشکل مادی دارند و نگران هزینههای چاپ کتاب هستند گزینه مقرونبهصرفه و مناسبی است.
4. نویسندگان تازهکاران و کتاب اولیها
همیشه کارهایی که برای بار نخست انجام شود سختی خاص خود را داراست و دارای ریسکهای زیادی است. کتاب اولیها هم با این مشکل دستوپنجه نرم میکنند؛ زیرا افرادی که تازهکار هستند مقیاس صحیح و دقیقی از میزان مخاطبان خود ندارند؛ بنابراین مقدار تقریبی مخاطبانی که قرار است بعد از چاپ کتاب، کتاب شما را خریداری کنند مشخص نیست.
در نتیجه زمانی که شما از میزان کم یا زیاد بودن مخاطبتان اطلاعی ندارید صرف هزینه زیاد برای چاپ کتاب ممکن است باعث شود ضرر زیادی را متحمل شوید و در نتیجه چاپ دیجیتال کتاب برای کم کردن ریسک حاصل از کار گزینه معقولی است.
5. دریافت بازخوردها
یکی دیگر از مزایای چاپ دیجیتال کتاب این است که شما موفق میشوید که با کمترین هزینه تمام بازخوردها و ایرادات احتمالی را از مخاطبتان دریافت کنید و در چاپ بعدیتان با تیراژ بالا این مسئله را حل کنید و در چاپ بعدی کتابتان را بدون ایراد و مشکل چاپ کنید.
در چاپ دیجیتال کتاب این امکان وجود دارد که در اولین چاپ، کتاپ خود را به دیگر نویسندگان و مؤلفین و یا دوستان و همکاران خود داده و از آنها بخواهید نظرشان را برای شما ارسال نمایند. این بازخوردها میتواند باعث شود تا ایرادات کار را به خوبی شناسایی کرده و کیفیت محتوای کتاب را بالا ببرید.
6. افزایش سرعت چاپ
عامل دیگر که باعث ترجیح چاپ دیجیتال کتاب میشود کمبود زمان است. ممکن است شما برای چاپ کتابتان زمان کمی در دست داشته باشید و بخواهید در کمترین زمان ممکن با سرعت زیاد اقدام به چاپ کتاب بکنید انتخاب گزینه چاپ دیجیتال کتاب انتخاب معقولی است.
7. سنجش کیفیت و اعمال تغییرات
میتوان با چاپ کتاب در تیراژ کم، بررسی کاملی بر روی مرغوبیت چاپ داشته و صحافی را کنترل نمود و سپس برای چاپ در تعداد زیاد تصمیمگیری نمود. بسیار پیش آمده است که پس از چاپ نخست، نیاز باشد تا در قسمتهایی از کتاب تغییراتی ایجاد نمود و سپس با اعمال تغییرات، آن را در کیفیتی بالاتر در تیراژ بالا چاپ کرد.
8. حفظ حقوق نویسنده
با استفاده از چاپ دیجیتال، نویسندگان میتوانند حقوق مالکیت معنوی خود را بهبود بخشند و کنترل بیشتری بر روی انتشار و توزیع کتابهایشان داشته باشند. این امر به نویسندگان امکان میدهد تا درآمد حاصل از فروش کتابهایشان را بهبود بخشند و از نسخهبرداری غیرمجاز جلوگیری کنند.
با توجه به این مزایا، چاپ دیجیتال میتواند گزینهای عالی برای نویسندگانی باشد که به دنبال چاپ کتابهای خود با تیراژ پایین و در زمان کوتاه هستند.
9. چاپ کتاب بهعنوان هدیه
گاهی اوقات شما به دنبال این هستید که خاطرات خودتان و یا دلنوشتههای خود را به چاپ برسانید و بهعنوان یک هدیه فرهنگی و معنوی به دوستانتان، اطرافیانتان تقدیم کنید زمانی که چاپ کتاب را بهعنوان هدیه در نظر گرفتهاید چاپ دیجیتال کتاب مورداستفاده قرار میگیرد حتی شما میتوانید فقط، فقط ده جلد کتاب چاپ کنید.
نکته: دقت کنید که در چاپ کتاب با تیراژ پایین (زیر ۲۰۰ جلد) به دلیل اینکه چاپ دیجیتال انجام میشود و چاپ دیجیتال هزینه بالایی دارد فروش کتاب در این روش صرفه اقتصادی ندارد و در تیراژهای خیلی پایین ممکن است هزینه انجام شده بر روی هر جلد حتی از قیمت پشت جلد هم بیشتر شود.
انواع روشهای چاپ دیجیتال
شیوههای چاپی که از تکنولوژی دیجیتال بهره میبرند بسیار متنوع و در صنایع مختلف گسترده است. اما بهطورکلی انواع روشهای چاپ دیجیتال کتاب براساس نوع و تکنولوژی دیجیتال مورد استفاده در آنها، به گروههای زیر تقسیم میشوند:
روش چاپ جوهرافشان
در مجموعه روشهای چاپ دیجیتال، شیوه جوهرافشان آشناترین و باکیفیتترین این شیوهها به شمار میرود.
نحوه کار سیستم جوهرافشان به این صورت است که اطلاعات دیجیتال را توسط مرکبهای مایع بهطور مستقیم روی کاغذ مینشاند. از آنجا که در این تکنولوژی نیازی به محمل میانی برای انتقال تصاویر نیست و مرکب بطور مستقیم توسط یک هد روی سطح چاپی انتقال مییابد،
این روش بهعنوان اصیلترین روش چاپ دیجیتال -تکنولوژی دیجیتال تا آخرین مرحله قبل از انتقال مرکب روی سطح، به کار گرفته شده است- محسوب میشود.
نازل رنگپاش این دستگاه بهطور کامل دیجیتالی عمل کرده و تنها از دو فرمان بپاش و نپاش پیروی میکند در نتیجه عوامل تأثیرگذار روی کیفیت چاپی به حداقل خود یعنی، نوع و جنس کاغذ همچنین شرایط اقلیمی موجود کاهش مییابد.
به همین جهت است که خروجی چاپ به روش جوهرافشان بیشتر از سایر شیوههای چاپی که عوامل مختلفی روی کیفیت چاپ آنها تأثیرگذار است -مانند محمل چاپی، تعادل آب و مرکب و …- قابل کنترل و نزدیک به استانداردهای مدنظر است.
از آنجا که سرعت چاپ در این شیوه پایین است، امکان بهکارگیری این شیوه در تیراژهای بالا موجود نیست با این حال تولیدکنندگان دستگاههای دیجیتال آینده درخشانی را برای روش جوهرافشان پیشبینی میکنند.
مهمترین فنآوریهای چاپ دیجیتال جوهرافشان، سیستمهای پیوسته (Continues tone) و سیستمهای جوهرافشان با پاشش مرکب براساس تقاضا (Drop on Demand) است.
روش چاپ الکتروفتوگرافی
در این شیوه از دو نوع مرکب جامد پودری (تونر) یا مایع (شیوه دیجیتال مرکبی) استفاده میشود.
۱. روش چاپ تونری
اساس این شیوه از طریق باردار کردن درام چرخانی توسط شعاع نور لیزر، تشکیل تصویر بهوسیله مرکبهای پودری با نام تونر که قابلیت باردار شدن دارند و ذوب شدن این تونرها روی سطح کاغذ، شکل میگیرد.
این مراحل را میتواند در ۵ بخش تصویرنگاری، مرکبزنی، انتقال تونر، تثبیت تونر و پاکسازی درام، خلاصه کرد.
سیستمهای تونری قادرند با سرعتی بالاتر از سیستمهای جوهرافشان، تصاویری را که از ذوب شدن پودر رنگ روی کاغذ به وجود میآیند ایجاد کنند. اگر چه این روش به اندازه روش جوهرافشان دیجیتالی نشده است و واسطههای متعدد آنالوگ بین مخزن رنگ و سطوح چاپی وجود دارد ولی بهواسطه سرعت بالا، مصارف صنعتی پیدا کرده و از کارآمدترین سیستمهای چاپ دیجیتال بهویژه در ابعاد متوسط (Medium Format) به شمار میآید.
این دستگاهها در ترکیب با یک اسکنر بهعنوان دستگاههای کپی یا لیزری برای عموم شناخته شدهاند.
۲. روش چاپ دیجیتال مرکبی
این شیوه که به جای پودر رنگ (تونر) از مرکبهای رنگی استفاده میکند، برای کارهای پرتیراژ کاربرد مناسبی دارد.
خروجی این دستگاهها دارای کیفیت بسیار بالایی است ولی پیچیدگی تکنولوژی در این نوع دستگاهها باعث شده است که از گستردگی سیستمهای تونری برخوردار نباشند.
این تکنولوژی سالها، تنها در اختیار کمپانی Indigo قرار داشت پس از آن فعالیتهای بسیاری برای گسترش آن صورت گرفت ولی محدودیت اصلی این دستگاهها قیمت بالای آن و همچنین ابعاد کار چاپی است که از SRA3 بالاتر نرفته است.
از دیگر مزایای منحصربهفرد این پرینترها میتوان به امکان استفاده از رنگهای اسپات (Spot) بهصورت کانالهای رنگی مجزا و یا چاپ ۶ رنگ HI-FI اشاره کرد.
حداقل تیراژ چاپ دیجیتال کتاب
حداقل تیراژ چاپ دیجیتال کتاب، 10 جلد است. شما با چاپ تنها 10 جلد میتوانید به عنوان نویسنده نامتان را در کتابخانه ملی ثبت کرده و از تمام حقوق معنوی آن بهره ببرید.
حداکثر تیراژ چاپ دیجیتال کتاب
برای مرقون بهصرفه بودن، حداکثر تیراژ چاپ دیجیتال کتاب 200 عدد میباشد و برای تیراژ بالاتر بهتر است از چاپ افست استفاده شود.
ویژگیهای چاپ دیجیتال
• به دلیل حذف مراحل پیش از چاپ شامل لیتوگرافی، فرآیند چاپ دیجیتال کوتاهتر است.
• در چاپ دیجیتال هزینه چاپ به تعداد نسخههای چاپی ارتباطی ندارد و برای هر برگ چاپ شده مقدار ثابتی است.
• در این روش میزان مواد باطله شامل کاغذ و مواد شیمیایی کمتر است چون نیازی به رسیدن به رنگ و یا تنظیمات حین چاپ وجود ندارد.
• چاپ دیجیتال در هر دور چاپ میتواند تصویر و متن متفاوتی را چاپ کند چون در این روش از پلیت استفاده نمیشود.
هزینه چاپ دیجیتال کتاب
از آنجا که هزینههای چاپ کتاب بهروز محاسبه میگردد جهت کسب اطلاع از هزینه چاپ کتاب به منوی هزینههای انتشارات و چاپ کتاب مراجعه فرمایید.
۲. چاپ افست کتاب (چاپ کتاب در تیراژ بالا)
چاپ افست کتاب یکی از رایجترین چاپها در جهان میباشد که برای چاپ و نشر کتاب در تعداد بالا استفاده میشود.
دستگاه چاپ افست این توانایی را دارد که چاپ کتاب را در چهار یا پنج رنگ مختلف انجام دهد تا شما بتوانید از تنوع رنگها به خوبی در چاپ کتاب بهره بگیرید. بهطور کلی چاپ افست کتاب با چاپ بینظیری که در تصاویر و نوشتهها صورت میبخشد؛ نقش پررنگی در جذب افراد کتابخوان دارد و در همان نگاه اول دل هر مشتری و کتابخوانی را به سمت خود به پرواز در میآورد.
مراحل چاپ کتاب در چاپ افست
اولین بخش، طراحی است. این امر بسیار حساس میباشد. لازمهی طراحی، تنها تسلط به فتوشاپ نیست. این بخش نیاز به تجربه و تخصص هم دارد. پیشنهاد ما به شما این است که کار طراحی خود را به طراح گرافیست بسپارید تا این طراحی را به بهترین حالت ممکن برایتان انجام دهند.
مرحلهی دوم لیتوگرافی میباشد. در این مرحله پروژهای که توسط طراحان گرافیست طراحی شده به لیتوگرافی میرود و با توجه به دستگاه ایمیج ستر (Image settr) از طراحی خروجی فیلم گرفته میشود. نکته: در کارهای چهار رنگ، چهار فیلم بهصورت جداگانه برای هر رنگ تهیه میشود. در نهایت فیلمهای هر رنگ بهصورت جداگانه در دستگاهی به نام قید کپی قرار میگیرد. سپس در آن نوردهی و قرار گرفتن در زینک انجام میشود. به همین ترتیب چهار زینک از هر رنگ تهیه میشود.
آخرین مرحله چاپ میباشد. ماشین چاپ هم انواع مختلفی دارد که با توجه به کاربرد آن از غلتکهای مختلفی تشکیل شده است و مرکب را یکنواخت میکند تا به زینک برسد. سپس نقش از روی زینک به روی لاستیک چاپ میافتد و به کاغذ منتقل میشود.
لیتوگرافی در چاپ افست
لیتوگرافی فرآیندی است که ما طی آن صفحههایی فلزی از جنس آلومینیوم موسوم به زینک را میسازیم. از این صفحهها در چاپخانه برای استفاده در دستگاه چاپ افست برای انجام عملیات چاپ بر روی کاغذ استفاده مینماییم.
بنابراین لیتوگرافی یک مرحلهی واسطهای در چاپ افست است. فایلهای طراحی شده ابتدا در لیتوگرافی تبدیل به صفحات فلزی شده و سپس این صفحات به چاپخانه انتقال داده میشوند تا در آنجا بهوسیلهی آنها عملیات چاپ بر روی کاغذ صورت بگیرد.
لیتوگرافی یا چاپ سنگی به تصاویری اشاره دارد که روی یک سطح صاف چاپ میشوند، این رویه چاپ بر پایه این اصل است که روغن و آب با هم مخلوط نمیشوند. چاپ با یک سنگ (سنگ آهک) و یک صفحه فلزی انجام میشود. اما امروزه از صفحات چاپی آلومینیومی و سنگهای اصلی استفاده میشود.
لیتوگرافی مخصوص چاپ افست (چاپ در تیراژ بالا) میباشد و برای چاپ دیجیتال (چاپ کتاب در تیراژ پایین) نیازی به لیتوگرافی نیست.
در لیتوگرافی ابتدا فایلها به چهار رنگ اصلی تقسیم میشوند و سپس تصویر مربوط به هر رنگ با نوعی پلیمر مخصوص بر روی صفحهی فلزی چاپ میشود.
جنس سطح این ورقهی فلزی از موادی پوشانیده شده است که به هیچ عنوان مرکب چاپ را به خود جذب نمیکند. در عوض جنس مواد پلیمری که طرح را بر روی زینک چاپ میکنند جاذب مرکب میباشد. از همین خاصیت در چاپ استفاده میشود.
انواع لیتوگرافی:
1. لیتوگرافی با دستگاه ایمیج ستر (ImageSetter)
2. لیتوگرافی با دستگاه پلیت ستر
جهت کسب اطلاعات بیشتر منوی لیتوگرافی کتاب را مشاهده فرمایید.
کاربرد چاپ افست کتاب
چاپ افست کتاب معمولترین و رایجترین روشی است که برای انتشار کتاب مورداستفاده قرار میگیرد. ازاینرو میتوان ادعا کرد که کاربرد چاپ افست کتاب انتشار کتاب است! در این بین شاید برخی در مورد کاربرد چاپ دیجیتال کتاب نیز سؤالهایی داشته باشند. چه تفاوتی بین کاربرد چاپ افست کتاب و چاپ دیجیتال کتاب وجود دارد؟ در واقع چاپ کتاب به روش افست برای انتشار کتاب در تیراژهای بالا کاربرد دارد. در مقابل چاپ دیجیتال برای کتابهایی که در تیراژ پایین منتشر میشوند، کاربرد دارد.
چاپ افست کتاب بسیار ارزانتر از چاپ دیجیتال کتاب است. برای مثال اگر بهجای استفاده از چاپ افست کتاب، چاپ دیجیتال را ترجیح دهید، برای همان مقدار از تیراژی که در نظر دارید باید 10 برابر هزینه بیشتری صرف کنید! چاپ کتاب به روش افست صرفه اقتصادی دارد. کتابی که به کمک چاپ افست کتاب منتشر شده باشد، قیمت کمتری نیز دارد. این رو افراد بیشتری راغب به خریداری آن خواهند بود. انتشار کتاب به شیوه دیجیتال برای اقلیت مردمی است که حاضرند برای هر کتابی پول بپردازند.
چاپ افست کتاب برای سفارشیسازی نوع کاغذ نیز کاربرد دارد. به عبارتی زمانی که برای چاپ کتاب به روش افست به انتشارات مورد نظرتان مراجعه میکنید، قادر خواهید بود با توجه به قیمت کاغذ، نوع کاغذ اختصاصیتان را انتخاب کنید.
برای چاپ افست کتاب میتوان از انواع کاغذهای مختلف استفاده کرد. علاوه برای سفارشیسازی نوع کاغذ، میتوان در مورد نوع رنگی که برای چاپ کتاب استفاده میشود نیز تصمیمگیری کنید. با توجه به گزینههایی که برای سفارشیسازی کتاب در چاپ افست پیش رو دارید، میتوانید قیمت نهایی را دستکاری کنید! برای مثال میتوانید از کاغذهای ارزان و در مقابل از رنگهای باکیفیت استفاده کنید. کاغذی که برای چاپ کتاب مورد استفاده قرار میگیرد بیشترین تأثیر را روی قیمت نهایی دارد.
در اقدام به چاپ افست کتاب باید نوع قطع آن را نیز از پیش تعیین کنید. به کمک چاپ افست میتوان کتابها را در قطعهای مختلف به چاپ رساند.
روش کار دستگاه چاپ افست
دستگاههای چاپ افست با توجه به مدل آن، دارای سایز چاپ از ۵۰*۳۵ سانتی متر تا ۱۰۰*۷۰ و یا حتی ۱۴۰*۱۰۰ میباشد. چاپ هر رنگ بهوسیلهی یک ستون که به ستون رنگ معروف است انجام میگیرد. ترکیب رنگهای اصلی هم برای ساخت سایر رنگ ها بر روی کاغذ انجام میشود. روش کار دستگاه چاپ به این صورت است که نوشته و عکس را بر سطح لاستیکی یک استوانه گردان برمیگرداند و آن را با فشار استوانه دیگر روی کاغذ چاپ میکند.
زینکهایی که در لیتوگرافی استفاده میشود ورقههای نازک و قابل انعطاف آلومینیومی دارد که به راحتی خم میشوند. بنابراین میتوان آنها را بر روی سیلندر ماشین چاپ بست. زمانی که زینک بر روی سیلندر مخصوص خود در ماشین چاپ نصب شد استوانهای را تشکیل میدهد که نوردهای آب و مرکب به راحتی میتوانند به سطح آن برسند. به همین دلیل است که این چاپ را تقابل آب و مرکب میدانند.
در روش افست بر خلاف دیگر روشها نیازی نیست که زینک با کاغذ تماس پیدا کند. مطالب مرکب خورده از روی زینک به سیلندر دیگری منتقل میشود که با لایهای از جنس لاستیک پوشیده شده است و به آن سیلندر لاستیک میگویند. سیلندر سوم هم که در کنار سیلندر لاستیک قرار گرفته است و کاغذ را با پنجههای خود میگیرد سیلندر چاپ نام دارد. در این وضعیت ، تصویر و مطالب مرکب خورده از سیلندر لاستیک به روی کاغذ منتقل میشوند. فشار بین سیلندر لاستیک و سیلندر چاپ، فرآیند چاپ را عملی میسازند.
انواع سایز در چاپ افست
چاپ کتاب افست به سایزهای مختلفی تقسیمبندی میشود که شامل موارد زیر میباشد:
- قطع نیم ورقی: حداکثر ۳۶ × 22/5 سانتیمتر
- قطع یک ورقی: حداکثر ۵۰ × ۳۵ سانتیمتر
- دستگاه یک و نیم ورقی: حداکثر ۴۵ × ۶۰ سانتیمتر
- دستگاه دو ورقی: حداکثر ۷۲ × ۴۵ سانتیمتر
- دستگاه دو نیم ورقی: حداکثر ۷۰ × ۵۰ سانتیمتر
- دستگاه سه ورقی: حداکثر ۹۰ × ۶۰ سانتیمتر
- دستگاه چهار ورقی: حداکثر ۹۰ × ۷۲ سانتیمتر
- دستگاه چهار و نیم ورقی: حداکثر ۷۰ × ۱۰۰ سانتیمتر
- دستگاه پنج ورقی: حداکثر ۱۴۰ × ۱۰۰ سانتیمتر
- دستگاه شش ورقی: حداکثر ۱۶۰ × ۱۲۰ سانتیمتر
- دستگاه های هشت ورقی: حداکثر ۲۰۰ × ۱۴۰ سانتیمتر
- دستگاه های رول: اندازه های استاندارد نداشته و بسته به شرایط خریدار متغیرند.
مزایای چاپ افست
- کیفیت بالا و دقت استثنایی: از اصلیترین مزایای چاپ افست این است که قابلیت انتقال تصاویر و متون به کاغذ را، با کیفیت بالا و دقتی استثنایی دارد. این روش توانایی ایجاد تصاویر با جزئیات دقیق، خطوط تمیز، واضح و تنوع رنگی را دارد.
- تنوع رنگی و ترکیبپذیری بینظیر: چاپ افست توانایی ایجاد تنوع و غنای رنگی در تصاویر و متون را از طریق ترکیب چهار رنگ اصلی (CMYK) دارد. این ویژگی در تولید کتابهای رنگی بسیار مهم است.
- پایداری رنگ و تصاویر: تصاویر و رنگهای ایجاد شده توسط چاپ افست معمولاً پایداری بالایی دارند و به مرور زمان تغییر کمی در رنگ نشان میدهند.
- قابلیت چاپ کتاب در تیراژ بالا با کیفیت مطلوب: چاپ افست به دلیل استفاده از پلیتهای چاپ قابل تکرار، برای چاپ کتاب در تیراژ بالا بسیار مناسب است.
- استفاده از انواع کاغذ و جلد: یکی از مزایای این روش، قابلیت چاپ با انواع مختلف کاغذها و جلدها است. این ویژگی به طراحان و تولیدکنندگان اجازه میدهد تا بر اساس نیاز، کاغذ و جلد مناسب را انتخاب کنند.
- تنظیمات طراحی دقیق و کیفیت جلد بالا: این روش اجازه میدهد تا در طراحی صفحات، تنظیمات دقیقی اعمال شود. قابلیت تولید با کیفیت کتابهایی که جلد سخت و نرم دارند نیز، از دیگر ویژگیهای چاپ افست است.
- قیمت چاپ افست کتاب: با توجه به تکنیکهای پیشرفته و تکرارپذیری پلیتهای چاپ، چاپ افست یکی از روشهای اقتصادی و ارزان برای چاپ کتاب در تیراژ بالا محسوب میشود.
انواع چاپ افست کتاب
چاپ افست کتاب انواع مختلفی دارد که هر کدام با ویژگیها و کاربردهای خاصی که دارد، برای نوع خاصی از کتاب استفاده میشود:
1. چاپ افست تک رنگ (سیاه و سفید)
برای کتابهایی با محتوای سیاه و سفید و بدون تصاویر رنگی، این نوع از چاپ افست بسیار مناسب است. چاپ افست تک رنگ، به عنوان یک گزینه اقتصادی و ارزان برای چاپ کتابهای متنی به شمار میرود.
2. چاپ افست دو رنگ
در این روش از دو رنگ اصلی برای ایجاد تصاویر و متن در صفحات کتاب استفاده میشود. این دو رنگ معمولاً به عنوان رنگهای پایه انتخاب میشوند و با ترکیب آنها میتوان تنوع رنگی مورد نیاز را ایجاد کرد. در چاپ افست دو رنگ، از دو پلیت یا تراشه جداگانه برای هر یک از رنگها استفاده میشود. این تراشهها با دقت بر روی سطح چاپگر قرار میگیرند. جوهر مرتبط با هر رنگ ابتدا به سطح چاپگر و سپس به کاغذ منتقل میشود. چاپ افست دو رنگ برای کتابهایی که تصاویر و محتواهایی با رنگهای پایه مختلف دارند، بسیار مناسب است.
3. چاپ افست چهار رنگ
این روش، یکی از پیشرفتهترین روشهای چاپ رنگی محسوب میشود که برای ایجاد تصاویر و متون با استفاده از رنگهای مختلف در کتابها به کار میرود. در این روش، از ترکیب چهار رنگ اصلی فیروزهای (Cyan)، ارغوانی (Magenta)، زرد (Yellow) و مشکی (Key)، برای ایجاد تنوع رنگی استفاده میشود. در فرآیند چاپ افست چهار رنگ، برای هر یک از این چهار رنگ اصلی، تراشه یا پلیت مجزا تهیه میشود.
این تراشهها در دستگاه چاپگر قرار میگیرند و در مراحل مختلف چاپ، جوهر متناسب با هر رنگ به سطح کاغذ منتقل میشود. چاپ افست چهار رنگ به دلیل توانایی در ایجاد تصاویر با دقت بالا و ترکیب مؤثر رنگها، به عنوان یک روش اساسی در چاپ کتاب با تصاویر رنگی و متون متنوع به کار میرود.
هر کدام از انواع چاپ افست که نام برده شد، ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند و بسته به نیاز و هدف چاپ، میتوانند گزینههای مناسبی باشند.
حداقل تیراژ چاپ افست کتاب
حداقل تیراژ چاپ دیجیتال کتاب، 500 جلد است. اما پیشنهاد ما جهت به صرفه شدن قیمت تمام شده هر نسخه کتاب تیراژ هزار نسخه میباشد.
حداکثر تیراژ چاپ افست کتاب
حداکثری در چاپ افست وجود ندارد و شما میتوانید تیراژ هزار نسخه به بالا را انتخاب کنید.
هزینه چاپ افست کتاب
از آنجا که هزینههای چاپ کتاب بهروز محاسبه میگردد جهت کسب اطلاع از هزینه چاپ کتاب به منوی هزینههای انتشارات و چاپ کتاب مراجعه فرمایید.
عوامل مؤثر در انتخاب نوع چاپ (چاپ افست یا چاپ دیجیتال؟)
هنگامی که مراحل نگارش کتابتان تمام میشود و کتاب را به یک انتشارات برای چاپ آن معرفی میکنید معمولاً با یک سؤال متداول روبرو میشوید: چاپ افست میخواهید یا چاپ دیجیتال؟ در این مطلب قصد داریم تفاوتهای دو روش چاپ افست و چاپ دیجیتال را مطرح نماییم و همچنین ملاکهایی برای انتخاب هر یک از آنها را عنوان کنیم تا شما در حین چاپ کتاب بتوانید براساس این ملاکها روش چاپ مناسب را انتخاب کنید.
در ادامه به عوامل مهمی که هنگام انتخاب یک روش چاپ باید در نظر گرفت نگاهی میاندازیم:
۱. تعداد کتاب: اگر در نظر دارید تعداد نسخه زیادی کتاب چاپ نمایید بهتر است از چاپ افست استفاده کنید. اگر میخواهید کتابی را در تیراژ پایین چاپ کنید بهتر است از روش دیجیتال استفاده نمایید.
۲. زمان: چاپ دیجیتال سریعتر از چاپ افست است. اگر شما میخواهید کتابتان را در بازه زمانی کوتاهی چاپ کنید بهترین کار استفاده از چاپ دیجیتال است. در چاپ دیجیتال همه کارها بهصورت اتوماتیک انجام میشود و سرعت چاپ بهصورت چشمگیری افزایش پیدا میکند.
۳. اندازه یا قطع کتاب: اگر قطع چاپ شما کوچک است بهتر است از روش دیجیتال استفاده کنید. چاپ افست بیشتر برای چاپ در اندازه و سایز بزرگ بهتر است. برای مثال چاپ افست برای چاپ مطبوعات و روزنامهها بسیار عالی است.
۴. نمونه چاپ: منظور از نمونه چاپ آن است که شما قبل از چاپ تمامی تیراژ میخواهید نمونهای از آن را در اختیار داشته باشید تا ببینید کتاب بعد از چاپ به چه شکل خواهد شد. اگر این مسئله برای شما خیلی مهم باشد میبایست از چاپ دیجیتال استفاده کنید؛ زیرا نمونه چاپی که چاپ دیجیتال برای شما ارائه خواهد نموده بسیار دقیقتر و کمهزینهتر از نمونه چاپ روش افست است.
۵. رنگ: برای بسیاری از افراد مهم است تا بدانند رنگ مورد دلخواه آنها بر روی کتاب ظاهر خواهد شد یا نه؛ بدین جهت سیستمی با نام سیستم رنگ پانتون که فضایی رنگی و اختصاصی است وجود دارد که در صنایع چاپ از آن استفاده میکنند. افراد به واسطه این سیستم مطابقت رنگ میتوانند مطمئن شوند رنگ مورد استفاده آنها همان رنگی است که میخواهند. برای این کار، پیشنهاد میشود از چاپ افست استفاده شود. با چاپ دیجیتال نمیتوان رنگهای سیستم پانتون را بهصورت دقیق مطابقت داد اما در چاپ افست این کار بهدقت انجام میشود.