اصول و روش‌های باکتری‌شناسی گیاهی

اشتراک گذاری:

اصول و روش‌های باکتری‌شناسی گیاهی

عنوان کتاب:

اصول و روش‌های باکتری‌شناسی گیاهی

نویسنده: دکتر جی. دی. جینز
ترجمه و تألیف: دکتر گیلدا نجفی‌پور حقیقی
ناشر: کتیبه نوین
قطع کتاب: وزیری
شابک: 978-622-307-555-1
تعداد صفحه: 196

قیمت محصول:​

معرفی کتاب: طی سالیان متمادی، بشر از ظرفیت تخمیر باکتری‌ها به‌منظور نگهداری و تولید برخی مواد غذایی، مانند کره، پنیر و ماست بطور گسترده‌ای استفاده کرده است. این امر تا حدود زیادی مدیون یافتن روش‌های نگهداری نوین، مانند خشک کردن، نمک زدن و آبگیری (به‌وسیله‌ی غلظت‌های بالای قند)، به‌منظور جلوگیری از عملکرد میکروب‌ها بوده است.

 اولین فردی که موفق به مشاهده باکتری‌ها شد، تاجری هلندی به نام آنتونی ون لیون هووک (1723-1632) بود. وی باکتری‌ها را در سوسپانسیونی از پلاک‌های دندانی مشاهده کرد و در نامه‌ای به انجمن سلطنتی بریتانیا، شکل‌های مورفولوژیک اصلی باکتری‌ها یعنی میله‌ای، میله‌ای خمیده، گرد و مارپیچی را ترسیم نمود. پس از آن حدود 150 سال طول کشید تا نام‌گذاری باکتری‌ها به‌وسیله سی. جی. ارنبرگ (1876-1795) در آلمان شروع شود. او نام‌هایی مانند Bacillus و Spirillum را پیشنهاد داد که هنوز هم مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این سال‌ها، فرضیه تولید خودبه‌خودی طرفداران زیادی داشت؛ در این فرضیه، عقیده بر آن بود که میکروب‌ها و از جمله باکتری‌ها، بصورت خودبه‌خود بوجود می‌آیند.

آزمایش‌های علمی دانشمند فرانسوی، لویی پاستور (1895-1822)، موجب ابطال این فرضیه شد. او ثابت کرد که تخمیر و فساد تنها تحت تأثیر میکروارگانیزم‌ها (مانند باکتری‌ها و مخمرها) صورت می‌پذیرد. همچنین نشان داد که فعالیت این ارگانیزم‌ها، با کشتن سلول‌های رویشی و یا اسپورهای آن‌ها با حرارت (استریلیزه کردن) از بین می‌رود. به موازات پاستور، آزمایشات پزشکی آلمانی به نام رابرت کخ (1910-1843) برای اولین بار در سال 1876 نشان داد که باکتری‌ها می‌توانند موجب بیماری شوند. او ثابت کرد که اجزای میله‌ای شکل که در خون گوسفندانی که به‌واسطه‌ی سیاه‌زخم مرده‌اند (شکل 5)، باکتری‌های زنده‌ای هستند که قابل سرایت به سایر گوسفندان هستند. او همچنین باکتری سیاه‌زخم (Bacillus anthracis) را بصورت خالص و خارج از بدن گوسفند کشت داد (در محیط کشت استریل مایع حاصل از کره چشم گاو). سپس این باکتری‌ها را به موش تلقیح کرد. پس از مدتی موش در اثر سیاه‌زخم مرد. وی نشان داد که همان اجزایی (باکتری‌ها) که در خون موش حضور دارند، در خون گوسفند هم دیده می‌شوند. این اصول جداسازی از بافت بیمار، تهیه‌ی کشت خالص و اثبات بیماری‌زایی روی میزبان، به‌عنوان اصول کخ نام‌گذاری شد که هنوز در باکتری‌شناسی بسیار مهم است. علاوه بر این، برای اولین بار، کخ توانست ساختار اندوسپور باکتریایی را توصیف نماید. از دیگر کارهای مهم وی، می‌توان به معرفی محیط کشت آگار برای رشد باکتری‌ها، کشف عوامل بیماری‌زای مختلف مانند Mycobacterium tuberculosis عامل مولد سل و Vibrio cholera عامل مولد و با را نام برد. در سال 1889، سرگئی وینوگراسک روسی (1953-1856) باکتری‌های اتوتروف که نقش مهمی در چرخه‌های آهن و گوگرد در کره زمین دارند را کشف و توصیف نمود. پس از آن باکتری‌های آزادزی تثبیت‌کننده نیتروژن مانند Azotobacter و Nitrobacter را توصیف کرد. در سال 1928، پنی‌سیلین (که توسط قارچ Penicillium notatum تولید می‌شود) به‌وسیله الکساندر فلمینگ انگلیسی (1955-1881) کشف شد. در سال 1944 سلمان آ. واکسمن آمریکایی (1973-1888) آنتی‌بیوتیک استرپتومایسین (که به‌وسیله اکتینومیستی با نام Streptomyces griseus تولید می‌شود) را کشف نمود. در 1944 اوسوالد تی آوری و همکاران ثابت کردند که ماده ژنتیکی باکتری DNA است. طبقه‌بندی با استفاده از تعیین ترادف RNA ریبوزومی و شناسایی گروه باستانیان یا آرکه‌آ در اواخر قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم آغاز شد. اولین ترادف کامل ژنوم باکتریایی (Haemophilus influenzae) به‌وسیله‌ی فلیشر و همکاران در 1995 و اولین تعیین ترادف کامل یک باکتری بیماری‌زای گیاهی (Xylella fastidiosa) به‌وسیله سیمپسون و همکاران در سال 2000 انتشار یافت.

کتاب حاضر ترجمه‌ی فصول اول و دوم از کتاب «Phytobacteriology, principles and practice» است که به‌وسیله‌ی دکتر جی. دی. جینز، رئیس بخش باکتری‌شناسی، گروه گیاه‌پزشکی، واگینینگن هلند، به رشته تحریر درآمده است. در فصل اول مباحث پایه‌ای مانند اصول باکتری‌شناسی، متابولیسم باکتری‌ها، بیولوژی مولکولی و تبادل مواد ژنتیکی در باکتری مورد بحث قرار گرفته و در فصل دوم بیماری‌های باکتریایی گیاهی، روش‌های جداسازی و کشت آن‌ها و نیز روش‌های سنتی و نوین مورد استفاده در تشخیص و شناسایی آن‌ها ذکر شده است. در این کتاب، نویسنده تلاش کرده به کمک شکل‌ها، تصاویر و جداول متعدد مفاهیم موردنظر را به ساده‌ترین شکل ممکن بیان کند. علاوه ‌بر این، جهت کاربردی‌تر نمودن این کتاب برای دانشجویان، سه ضمیمه کاربردی نیز به ترجمه‌ی حاضر اضافه شده است. ضمیمه 1، شامل برخی روش‌های عملی آزمون‌های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی باکتری‌ها در آزمایشگاه، ضمیمه 2، دربرگیرنده محیط کشت‌ها و آزمون‌های تشخیصی و ضمیمه 3، شامل آزمون‌های مورد استفاده برای تعیین خصوصیات برخی جنس‌های باکتریایی می‌باشد.

کلیدواژه‌ها: مقدمه‌ای بر باکتری‌شناسی و باکتری‌ها، جایگاه باکتری‌ها در دنیای موجودات زنده، مورفولوژی باکتری‌ها، فیزیولوژی رشد باکتری‌ها، متابولیسم باکتری‌ها، بیولوژی مولکولی و ژنتیک باکتری‌ها، تبادل ژنتیکی بین باکتری‌ها، تاکسونومی باکتری‌ها، روش‌های شناسایی باکتری‌ها و چالش‌های آن، تاریخچه‌ی باکتری‌شناسی گیاهی، باکتری‌های بیماری‌زای گیاهی، شناسایی بیماری‌های باکتریایی گیاهی، برخی روش‌های عملی آزمون‌های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی باکتری‌ها در آزمایشگاه، محیط کشت‌ها و آزمون‌های تشخیصی، آزمون‌های مورد استفاده برای تعیین خصوصیات برخی جنس‌های باکتریایی

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “اصول و روش‌های باکتری‌شناسی گیاهی”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات پیشنهادی