روشهای تشویق کودکان به مطالعه و کتابخوانی به شرح زیر میباشد:
آشنا کردن کودکان از سنین خردسالی به مطالعه
کودکان را از همان ابتدا با کتاب آشنا کنید، کتاب را در معرض دید کودکان بگذارید تا احساس کند کتاب از لوازم مورد نیاز روزانه است.
شاید بعضی از والدین معتقد باشند که کودکان کتابها را پاره میکنند و یا در دهان خود میکنند اما خوشبختانه مدتی است که ناشران و متصدیان این حوزه برای نوزادان و کودکان نو پا چارهای اندیشیدهاند و کتابهایی از جنس پارچه و پلاستیک طراحی و تولید کردهاند و والدین میتوانند با خیال آسوده آنها را در اختیار نوزدان و کودکان نوپای خود قرار بدهند.
از ویژگیهای مثبت کتاب برای کودکان خود بگویید
دید کودکان را نسبت به کتاب مثبت کنید، با خرید کتابهای آموزشی، که علاوه بر آموزش باعث سرگرمی کودک میشود میتوانید کودکان را به کتاب علاقهمند کنید.
وقتی کودکان درگیر حل مسئله و آموزش از طریق کتاب میشوند بدون شک میل به کتاب در آنها افزایش مییابد.
کودکان را با کتاب احاطه کنید
محیط داخل خانه، اتاق کودک و هرجایی که کودک با آن در تماس است را پر از کتابهای گوناگون کنید حتماً داخل خانه کتابخانه داشته باشید و طوری کتابخانه را طراحی کنید که کودکان بتوانند بهراحتی به آن دسترسی داشته باشند و این امکان برایانها فراهم باشد تا کتابها را لمس کنند.
کودکان با دیدن کتابهای گوناگون و متنوع بیشتر به سمت کتاب جذب میشوند.
به کودکان کتاب هدیه بدهید
دادن کتاب بهعنوان هدیه یکی دیگر از روشهایی است که در این زمینه کمک میکند. از آنجایی که هدیه دادن و هدیه گرفتن همیشه خوشایند است و در خاطره میماند. بدون شک دادن کتاب بهعنوان هدیه به کودک یکی از روشهای مناسب است.
در مورد کتاب با کودکان گفتگو کنید
از کودک بخواهید در مورد کتاب که خوانده است صحبت کند نظرش را بیان کند و در مورد داستان، شخصیت، تصاویر حرف بزند و ایدههای خودش را بیان کند شما هم در این گفتگو مشارکت داشته باشید و با کودک خود به گفتگو کنید.
از کودکان درخواست کنید کتاب بخوانند
در طول هفته روزهایی اختصاص به خواندن کتاب بدهید و از کودک بخواهید در این روزها کتاب مورد علاقه و یا یک کتاب جدید را انتخاب کند و بخواند. از کودک بخواهید کتاب را با صدای بلند برای شما بخواند و در این مدت شما سکوت کنید.
اگر کودک هنگام خواندن تپق زد و یا با کلمهای رو نتوانست بخواند با مهربانی و تشویق او را راهنمایی کنید.
آشنا کردن کودک با قهرمان داستان
اگر کتاب که برای کودک انتخاب کردهاید که قهرمان دارد بهتر است دربارهی قهرمان داستان با کودک صحبت کنید و کود را علاقهمند کنید تا ماجرای قهرمان را تا آخر پیگیری کند این کار باعث میشود کودک به خواندن کتاب علاقهمند شود.
به علایق کودکان توجه کنید
علاقه کودک در انتخاب کتاب و اشتیاق به آن بسیار مهم است ببینید کودکتان به چه موضوعهایی علاقه دارد و هنگام خرید کتاب چه کتابهایی را به دست میگیرد، حتماً هنگام خرید و انتخاب کتاب کودک را همراه خود ببرید تا هم با سلیقه خودش کتاب را انتخاب کند و هم با محیط کتابفروشی و دنیای کتاب آشنا شود.
همچنین متوجهی این موضوع میشود که افراد دیگری هم هستند که کتاب میخوانند.
کتاب خواندن را بهعنوان یک امر خارقالعاده تلقی کنید
یک فضا و مکان خاص برای کتاب خواندن کودک مهیا کنید، قسمتهایی از خانه که کودک بیشتر تمایل دارد آنجا خلوت کند را به این امر اختصاص دهید.
و ساعتهایی که کودک از لحاظ جسمی و روحی رو فرم تر است را به کتاب خواندن تشویق کنید زیرا غیر از اینصورت کودک نه تنها تشویق به کتاب خواندن نمیشود بلکه از کتاب هم بیزار میشود.
مواردی که در بالا مطرح شد خلاصهای از مهمترین نکاتی است که در زمینه ترغیب کودکان به کتاب خواندن مطرح شد. امیدوارم با خواندن این مقاله گامی کوچک در زمینه فرهنگ کتابخوانی و ترویج کتاب بین کودکان برداشته باشیم.