فیپا یکی از مراحل چاپ کتاب است که قبل از چاپ کتاب میبایست اخذ شود و در صفحه حقوقی کتاب درج گردد.
فیپا مخفف فهرستنویسی پیش از چاپ کتاب است.
اخذ فیپا از طریق سامانه جامع صدور مجوز چاپ و نشر کتاب
اخیراً «پنجره سامانه صدور مجوز چاپ و نشر کتاب» راهاندازی شده است که به پنجره واحد نشر معروف است.
این سامانه و راهنماهای استفاده از آن از طریق لینک Ketab.Samandehi.ir قابل دستیابی است. در این سامانه اطلاعات کتاب توسط ناشران دارای پروانه نشر بارگذاری میشود و بررسی اولیه توسط دبیرخانه فیپا و دبیرخانه ارشاد انجام میگیرد و برای هر کتاب مجوز فیپا و مجوز ارشاد صادر میگردد.
اخذ فیپا در انتشارات کتاب کتیبه نوین
در انتشارات کتیبه نوین پس از تأیید کتاب توسط نویسنده (پس از ویراستاری، صفحهآرایی و اخذ شابک) فایل کتاب جهت دریافت فیپا در سامانه صدور مجوز چاپ و نشر کتاب ثبت میشود.
مدارک لازم جهت اخذ فیپا
مدارک لازم جهت اخذ فیپا، همان مدارکی است که برای اخذ مجوز کتاب ارسال میگردد و شامل:
- مشخصات تمامی نویسندگان (تصویر کارت ملی یا شناسنامه میبایست به انتشارات تحویل شده باشد.)
- فایل نهایی کتاب (این فایل میبایست ویراستاری شده، صفحهآرایی شده و دارای کد شابک باشد)
- مشخصات کتاب (شامل عنوان، قطع، تعداد صفحات، کد شابک و…)
اطلاعات مندرج در صفحه فیپا
- سرشناسه: در قسمت سرشناسه نام نویسنده اصلی کتاب همراه با سال تولد ایشان میآید.
- عنوان و نام پدیدآور: در این قسمت نام کتاب و نام تمامی نویسندگان نوشته میشود.
- مشخصات نشر: در این قسمت آدرس انتشارات کتاب، نام انتشارات کتاب و سال چاپ کتاب میآید.
- مشخصات ظاهری: شامل تعداد صفحات کتاب و در صورت وجود جدول، تصویر، نمودار میباشد.
- شابک یا (ISBN): شماره شابک یا (ISBN) کتاب در این قسمت درج میگردد.
- موضوع: موضوع کتاب و کلمات کلیدی کتب را شامل میشود.
- شناسه افزوده: درصورتیکه کتاب بیش از یک نویسنده داشته باشد نام بقیه نویسندگان بهصورت جداگانه در شناسه افزوده نوشته میشود.
- ردهبندی کنگره، ردهبندی دیویی و شماره کتابشناسی ملی: این مشخصات مربوط به کدهای ثبت کتاب در کتابخانه ملی و مرکز فیپا میباشد.
نکته 1: جهت آشنایی بیشتر با ردهبندی دیویی کلیک کنید.
نکته 2: جهت آشنایی بیشتر با ردهبندی کنگره کلیک کنید.
اطمینان از صحیح بودن فیپا
از جمله دغدغههای بسیاری از نویسندگان این است که آیا کتاب آنها به صورت قانونی به چاپ رسیده و مجوزهای اخذ شده دارای اعتبار هستند؟ استعلام مجوزهای چاپ کتاب به شما کمک میکند که از ثبت رسمی کتاب خود اطمینان حاصل کنید. کتابی که مجوز نداشته باشد فاقد ارزش بوده و هیچ حقوق مادی و معنوی به نویسنده آن تعلق نمیگیرد.
لازم به ذکر است متاسفانه اخیراً برخی ناشرین جعلی اقدام به اخذ مجوزهای جعلی برای مؤلفان میکنند و مؤلفان نیز با دیدن اطلاعات آنها چنین تصور میکنند که مجوزهای قانونی مورد درخواست آنها کسب شده است؛ درحالیکه این مجوزها جعلی میباشند.
گاهاً حتی شماره شابک و فیپا جعلی نیز در بخش شناسنامه کتاب درج میشود که طبیعتاً مؤلفین نمیتوانند اطلاعی از صحت و سقم آن حاصل کنند. اما استعلام قانونی بودن مجوزها بسیار راحت و آسان است.
بعد از اخذ شابک و فیپا، شما میبایست بعد از مدت کوتاهی اطلاعات کتاب خود و نام نویسندگان را در وبسایت کتابخانه ملی مشاهده کنید.
توجه داشته باشید در غیر اینصورت و به هر دلیلی اگر اطلاعات کتاب و نویسندگان را بعد از اخذ مجوز فیپا بر روی کتابخانه ملی مشاهده ننمودید، مطمئن باشید مجوز اخذ شده برای کتابتان جعلی و مشکلدار است.
البته باید بگوییم که ممکن است بعد از اخذ فیپا چند روز (۳ یا ۴ روز معمولاً) طول بکشد تا این اطلاعات بر روی وبسایت کتابخانه ملی نمایه شود.
حتی در بسیاری از موارد افراد سودجو اقدام به سرقت ادبی کرده و کتاب شما را با نام خود به چاپ میرسانند.
در حقیقت اگر کتاب شما بدون مجوز به چاپ برسد، تمام زحمات شما از بین خواهد رفت. پس کتاب خود را به دست ناشران معتبر که دارای پروانه نشر هستند بسپارید و از دریافت تمام مجوزها اعم از دریافت شابک، فیپا و مجوز وزارت ارشاد اطمینان حاصل کنید.
پیشنهاد میشود در انتخب ناشر دقت فرمایید و قبل از انتخاب ناشر منوی راهنمای انتخاب ناشر و بهترین انتشارات را مطالعه فرمایید.
جستجوی صحت فیپای کتاب
فیپا: فیپا یا فهرستنویسی پیش از چاپ عبارت است از فهرستنویسی توصیفی و تحلیلی کتاب، پیش از انتشار که در صفحه حقوقی یا صفحه شناسنامه کتاب درج میگردد. فیپا تهیه اطلاعات کتابشناختی برای شناسایی و بازیابی یک کتاب بر مبنای ضوابط و استانداردهای بینالمللی قبل از انتشار آن کتاب است. بیشتر بدانید…
اطمینان از صحت فیپا: پس از اخذ فیپا توسط انتشارات کتاب، نویسندگان میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد فیپا و صحت ثبت اطلاعات خود میتوانند از پیوند اینترنتی جستجوی فیپا استفاده کنند و در قسمت جستجوی بانک کتابشناسی و سپس قسمت کتاب با وارد کردن شماره کتابشناسی خود، جستجو را انجام دهند.
پس از اخذ فیپا توسط انتشارات کتاب، نویسندگان میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد فیپا و صحت ثبت اطلاعات خود به منوی استعلام شابک، فیپا و مجوز چاپ کتاب مراجعه کنند.
ارتباط با واحد فیپا
- پاسخگویی به پرسشها: ۸۸۱۹۱۱۳۲
- پست الکترونیک واحد فیپا fipa@nlai.ir
- واحد پشتیبانی فنی: ۸۱۶۲۲۳۵۴، ۸۱۶۲۲۳۰۳
برای دریافت فیپا با تیم متخصص انتشارات کتیبه نوین تماس بگیرید.
نکته: جهت کسب اطلاعات بیشتر منوی اخذ فیپا از کتابخانه ملی را مطالعه فرمایید.