نویسندگی همانند بسیاری از مشاغل دیگر همواره نیازمند مهارت و رعایت اصول مربوطه به آن است. اگر شما میخواهید بهتازگی نویسندگی را شروع کنید و یا نویسنده غیرحرفهای هستید و میخواهید اصولیتر به این موضوع بپردازید، در این مطلب به بررسی گامهای نویسندگی پرداختهایم.
ایدهپردازی
نویسندهای که نداند هدفش از نوشتن چیست نمیتواند کتاب مناسبی ارائه دهد. در بسیاری موارد نویسندهی بدون ایده در وسط نوشتن به مشکل بر میخورد و یا در نهایت کتاب بیهدف منتشر میکند. پس بهموجب همین موضوع همیشه قبل از شروع به نوشتن، ایدهی متن خود را معین کرده و بر اساس آن نوشتن را آغاز کنید.
پرداختن صحیح به موضوع
برای اینکه بتوانید به موضوع بهخوبی بپردازید، باید آن را کاملاً بررسی کنید. به همین جهت است که پس از انتخاب موضوع باید آن را اصطلاحاً پرداخت نمایید تا بدانید نحوهی صحیح نوشتن درباره آن چیست.
بهطور مثال شما نمیتوانید یک موضوع کاملاً علمی را در قالب داستان سرگرمکننده بیان کنید و باید متناسب با موضوع، نحوهی نوشتن را انتخاب کنید.
کنترل فراز و نشیبهای نوشتن
گام مهم دیگر از گامهای نویسندگی کنترل تغییرات چشمگیر است. به همین منظور یک نویسندهی موفق باید بتواند تا همواره از ابتدا تا انتها یک طرز تفکر نسبتاً ثابت برای داستانش داشته باشد. در غیر اینصورت ممکن است شروعی خوب و پایانی بد و یا شروعی و بد و فقط پایانی خوب ارائه دهد.
توجه به عمق محتوا
از دیگر موارد مهم در گامهای نویسندگی، پرداخت عمیق به مفاهیم بیان شده در متن است. به همین جهت است که برای یک نوشته موفق باید همواره به عمق مفاهیم نیز بپردازید. یک نوشتهی سطحی مانند فیلمهای اصطلاحاً پاپ کورنی هستند. برای مدت کوتاهی مخاطب را سرگرم میکنند اما هیچ مفهوم خاصی را برای وی نمایان نمیکنند. سعی کنید همیشه در نوشتههایتان ذهن مخاطب را به چالش بکشید.
برای ارائهی محتوایی عمیق نویسنده باید از قدرت تصور خودش استفاده کند. به همین منظور نویسنده باید جوانب مختلف آن را در نظر بگیرد و ذهنیت مخاطبان گوناگون درباره آن را مورد بررسی قرار دهد.
ارائه سبک و سیاق خاص
برای شروع نویسندگی نباید صرفاً از سبک و ایدههای دیگران استفاده کنید. البته ایده گرفتن از سایر نوشتهها کمککننده است، اما سعی کنید محتوایی با سبک و سیاق خاص خودتان را به مخاطب ارائه دهید.
بهعنوان مثال فرض کنید همه خوانندههای موسیقی یک جور و یک سبک را استفاده کنند. اصلاً در نظر مخاطب تقلید سبک دیگران جالب نخواهد بود. پس به همین منظور سعی کنید سبک خودتان را به کار ببرید یا اگر ندارید سعی کنید تا سبک خاص خودتان را بسازید.
افزایش دقت در نوشتن
همواره به خودتان گوشزد کنید که در نویسندگی شما با محتوایی که مینویسید خودتان را به مخاطبتان میشناسانید. به همین جهت است که باید دقت بیشتری در انتخاب کلمات داشته باشید.
تمرین نویسندگی
شاید اندک نویسندههایی باشند که در اولین نوشتههای خود موفق بودهاند. نویسندگی نیز مانند اغلب حرفهها نیاز به تمرین پیدرپی دارد. با تمرین مناسب یک نویسنده مبتدی بهمرور زمان میتواند سطح سواد نویسندگی خود را افزایش دهد.
رعایت قواعد نگارشی و املایی
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، مخاطب نویسنده از طریق محتوای آن، وی را میشناسد. به همین جهت است که رعایت مناسب قواعد نگارشی و املایی در واقع سطح سواد شما را به مخاطب نشان میدهد و هر چقدر هم که موضوع جذاب باشد، در صورت نامناسب بودن قواعد نگارشی میتواند مخاطب را از خواندن محتوای شما فراری دهد.
عدم استفاده از موضوعات کلیشهای
عموماً مخاطبان نویسندگان، مخاطب نوشتههای دیگر نیز هستند. به همین جهت است که اگر از یک موضوع کلیشهای استفاده کنید احتمالاً اغلب مخاطبانتان را از خود میرانید.