در مورد چاپ و نشر کتاب بیشتر بدانید...

رکود فکری نویسنده چیست؟ (عوامل ایجاد و راهکارهای غلبه بر آن)

رکود فکری نویسنده چیست؟ (عوامل ایجاد و راهکارهای غلبه بر آن)

رکود فکری نویسنده (Writer’s Block) به وضعیتی اطلاق می‌شود که در آن نویسنده به دلایل مختلف نمی‌تواند به تولید ایده‌های جدید بپردازد یا از نوشتن ادامه دهد. این مشکل می‌تواند به طور موقت یا طولانی‌مدت باشد و دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد.

برخی نویسندگی را صرفاً در اوقات فراغت خود انجام می‌دهند و برخی دیگر نویسندگی منبع درآمد اصلی آن‌ها است. گاهی یک وضعیت برای نویسنده‌ها اتفاق می‌افتد که به آن رکود فکری می‌گویند. این یک وضعیت جدی و به‌نوعی فلج‌کننده بوده و به‌خصوص برای افرادی که نویسندگی شغل اصلی‌شان است موجب ضربه بزرگی خواهد شد.

حالت رکود فکری در واقع می‌تواند فرد را از یک روز و تا ماه‌ها درگیر خود کند. نویسنده‌ها گاهاً می‌خواهند این وضعیت را نادیده گرفته و امیدوارانه انتظار مرتفع شدن آن را دارند، اما این موضوع یک آسیب جدی به شغل فرد خواهد زد که به همین منظور غلبه بر آن یکی از ضروریات کار هر نویسنده‌ای است.

اگر شما نیز در نویسندگی‌تان دچار رکود فکری شده‌اید و می‌خواهید بر آن غلبه کنید پیشنهاد می‌کنیم در این مطلب همراه ما باشید.

رکود فکری نویسنده

رکود فکری نویسنده در انگلیسی تحت عنوان Writer’s block از آن یاد می‌شود. اما ترجمه‌های متنوعی برای آن در فارسی می‌توان استفاده کرد.

انسداد فکری، انجماد فکری و سد فکری نویسندگان از جمله‌ی دیگر ترجمه‌های این عبارت است.

در تعریف رکود فکری می‌توان گفت که در این حالت فرد عدم توانایی نوشتن مطالب جدید دارد که بعضی از مردم نیز این موضوع به‌عنوان یک اختلال نام می‌برند. البته بعضی دیگر رکود فکری را تنها با ذهن نویسندگان مرتبط می‌دانند.

عوامل ایجاد رکود فکری نویسنده

  • استرس و فشار:

    • فشار روانی: استرس مربوط به مهلت‌ها، توقعات و فشار اجتماعی می‌تواند باعث کاهش خلاقیت و توانایی نوشتن شود.
    • مشکلات شخصی: مسائل شخصی و خانوادگی نیز می‌توانند تأثیرگذار باشند.
  • عدم انگیزه و خستگی:
    • کاهش انگیزه: فقدان انگیزه یا علاقه به پروژه فعلی می‌تواند باعث رکود فکری شود.
    • خستگی: کار مداوم بدون استراحت کافی می‌تواند به خستگی ذهنی و کاهش تولید خلاقانه منجر شود.
  • ترس از نقد:
    • ترس از قضاوت: ترس از نقد منفی یا عدم پذیرش کار می‌تواند مانع از نوشتن و خلاقیت شود.
    • بی‌اعتمادی به خود: احساس عدم کفایت یا بی‌اعتمادی به توانایی‌های خود.
  • مشکلات ساختاری:
    • عدم ساختار: نداشتن ساختار مشخص برای پروژه نوشتاری و نبودن طرح یا برنامه مشخص.
    • اختلال در روند: مشکلات در روند نوشتن یا سردرگمی در ساختار داستان یا مقاله.
  • محدودیت‌های ذهنی:

    • تفکر محدود: محدودیت‌های ذهنی و عدم توانایی در تصور ایده‌های جدید.
    • تکرار موضوعات: تکرار موضوعات یا سبک‌های نوشتاری مشابه می‌تواند به رکود منجر شود.

عموماً افرادی که دچار رکود فکری می‌شوند این مورد در آن‌ها موقتی نیست و در مواردی مدت زمان زیادی آن‌ها را گریبان گیر می‌کند.

با توجه به نکات مطرح شده می‌توان گفت که هدف غلبه بر رکود فکری در واقع بازگشت هیجان و احساس هدف فرد نویسنده است.

راهکارهای غلبه بر مشکل رکود فکری نویسنده

برای غلبه به مشکل رکود فکری نویسنده چندین روش می‌توان به کاربرد که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

اولین روش در غلبه به مشکل رکود فکری نویسنده، ایجاد یک روتین نوشتن است. نویسنده مشهور Twyla Tharp در این باره می‌گوید که اگر فقط زمانی که احساس خلاقیت دارید شروع به نوشتن کنید، دچار مشکل رکود فکری خواهید شد. به عقیده‌ی این نویسنده، نوشتن منظم باعث شده از وقوع رکود فکری در فرد جلوگیری شود.

دومین روش نیز این است که کلمات را راحت‌تر انتخاب کنید! اگر در انتخاب کلمات وسواس زیادی به خرج دهید و ساعت‌ها وقت برای انتخاب کلمات بگذارید، دچار رکود فکری خواهید شد. به همین منظور اگر در انتخاب کلمه‌ای دچار مشکل شدید بهتر است از کلمه‌ای ساده‌تر استفاده کرده تا کار جلو رفته و از رکود فکری جلوگیری شود.

سومین روش غلبه بر این موضوع انجام فعالیت‌های دیگری غیر از نوشتن است. توصیه می‌شود که برنامه فراغتی برای خود تنظیم کنید تا انرژی‌تان برگردد.

چهارمین نکته در غلبه مشکل رکود فکری نویسنده این است که سختگیری را کنار گذاشته و فقط متن را ادامه دهید. سختگیری در املای کلمات، دستور زبان و انتخاب کلمات می‌تواند نوشتن فرد را متوقف و در نهایت او را دچار رکود فکری کند.

از دیگر روش‌های غلبه بر رکود فکری می‌توان به کنار گذاشتن کمال‌گرایی، روش گرفتن، انتقاد کمتر از عملکرد خود، افزایش کیفیت ابزار مورد استفاده برای کار، تغییر جهت دید بیان داستان، تغییر ژانر داستان، دوری از اینترنت، دوری از نوشتن برای سلیقه خواننده و وفاداری به طرح متن از دیگر روش‌های غلبه بر این معضل است.

در مورد چاپ و نشر کتاب بیشتر بدانید…

صفحه اصلی وب‌سایت انتشارات کتیبه نوین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *