در مورد چاپ و نشر کتاب بیشتر بدانید...

صحافی ته دوخت و مراحل آن

صحافی ته دوخت و مراحل آن

صحافی ته دوخت چیست؟

صحافی ته‌دوخت (Sewn Binding) یک روش رایج برای صحافی کتاب‌هاست که به خاطر دوام و کیفیت بالای آن شناخته می‌شود. در این روش، صفحات کتاب با استفاده از نخ و سوزن به‌طور محکم به هم دوخته می‌شوند. این نوع صحافی اغلب در کتاب‌های با کیفیت بالا، کتاب‌های آموزشی، و کتاب‌های هنری استفاده می‌شود.

آنچه که در صحافی ته دوخت به عنوان مزیت محسوب می‌شود این است که، عمر محصول بیشتر شده و شکل ظاهری خود را برای مدت بیشتری حفظ می‌کند. اما باید در نظر داشت همیشه ارائه کار با کیفیت بیشتر، هزینه بیشتری ایجاد می‌کند و زمان بیشتری نیز صرف تولید این کار می‌شود.

صحافی ته دوخت در کتاب‌هایی با تعداد صفحات بالا استفاده می‌شود و با دوخت فرم‌های چاپ به یکدیگر، استحکام زیادی در صحافی ایجاد می‌شود.
در تعداد صفحات کمتر از چسب گرم استفاده می‌شود با اینکه استحکام کمتری نسبت به صحافی دوخت دارد اما قیمت بسیار مناسب‌تری دارد.

معمولاً در کار هایی که جلدشان سخت می‌باشد از صحافی دوخت استفاده می‌شود و در کار هایی که جلدشان گلاسه می‌باشد از صحافی چسب گرم استفاده می‌شود.

در صحافی ته دوخت کیفیت نخ مورد استفاده بسیار اهمیت دارد، اگر از نخ های ضعیف و بی‌کیفیت برای این امر استفاده شود کتاب دوام لازم را نخواهد داشت.

گاهی برای ایجاد استحکام بیشتر علاوه بر دوخت از چسب نیز استفاده می شود.

مزایای صحافی ته‌دوخت

  1. دوام بالا: صحافی ته‌دوخت به خاطر دوخت محکم، دوام بالایی دارد و برای استفاده طولانی‌مدت مناسب است.
  2. کیفیت بالا: این روش به کتاب ظاهری حرفه‌ای و با کیفیت بالا می‌بخشد، و معمولاً برای کتاب‌های با کیفیت و ارزشمند استفاده می‌شود.
  3. قابلیت باز شدن: کتاب‌های صحافی ته‌دوخت به راحتی باز می‌شوند و صفحات به‌طور کامل قابل مشاهده هستند، که برای مطالعه و مشاهده تصاویر مفید است.
  4. استحکام صفحه‌ها: صفحات به دلیل دوخت محکم، کمتر احتمال دارد که از لبه‌ها جدا شوند یا آسیب ببینند.

کاربرد صحافی ته‌دوخت

  • کتاب‌های هنری و عکاسی: برای نمایش بهتر تصاویر و طراحی‌های هنری.
  • کتاب‌های آموزشی و مرجع: برای دوام و مقاومت بیشتر در برابر استفاده‌های مکرر.
  • کتاب‌های لوکس و با کیفیت بالا: برای جلب توجه و ارائه ظاهری حرفه‌ای.

مراحل صحافی ته دوخت چیست؟

در صحافی ته دوخت، سنبه کاغذها را سوراخ کرده، سوزن همراه با نخ به بقیه برگه‌ها نفوذ می‌کند. مرغک نخ را گرفته به سمت قلاب هدایت می‌کند و نخ توسط قلاب به سمت بالا کشیده می‌شود. یعنی هم زمان سنبه سوراخ اول و دوم را ایجاد می‌کند.

در سوراخ اولی نخ و سوزن وارد می‌شود و در سوراخ دوم، قلاب نخ را به سمت بالا فشار می‌دهد. هر قلاب از داخل نخ قبلی رد شده و یک زنجیره ایجاد می‌کند.

در این صحافی فرم‌های مورد نظر به دسته‌های ۱۶، ۸ و یا ۳۲ تایی تقسیم می‌شود، سپس توسط دستگاه ترتیب کن و یا به صورت دستی ترتیب شده و با دستگاه دوخت به همدیگر دوخته می‌شوند.

دوخت فرم‌های کتاب با نخ، معمولاً برای بالا بردن کیفیت صحافی کتاب و بعضی مجلات به کار می‌رود. ته دوزی فرم‌ها با نخ به صورت دستی نیز ممکن است، اما اغلب این عمل با استفاده از ماشین نخ دوزی انجام می‌شود.

به این صورت که ادامه بخیه‌های دوخت هر فرم، برای دوخت فرم دیگر استفاده شده و در نهایت یک مجموعه به‌هم پیوسته از فرم‌ها را تشکیل می‌دهد. ماشین‌های دوخت نخی می‌تواند فرم‌های تا ضخامت ۴۰ میلی‌متر را نخ دوزی کنند. طول بخیه‌ها تا ۲۵ میلی‌لیتر نیز می‌رسد.

البته اساساً کتاب‌های ارزان قیمت را ته‌دوزی نمی‌کنند، بلکه بسیاری از آن‌ها را به کمک ماشین مخصوص، به طریقه ته‌چسب، صحافی می‌کنند. بعضی اوقات نیز فرم‌های یک کتاب را فقط با کوک فلزی می‌دوزند و با چسب به جلد می‌چسبانند.

نکته: جهت کسب اطلاعات بیشتر منوی صحافی کتاب را مطالعه فرمایید.

در مورد چاپ و نشر کتاب بیشتر بدانید…

صفحه اصلی وب‌سایت انتشارات کتیبه نوین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *