در مورد چاپ و نشر کتاب بیشتر بدانید...

چاپ افست کتاب (مراحل، لیتوگرافی و روش کار دستگاه)

چاپ افست کتاب (مراحل، لیتوگرافی و روش کار دستگاه)

دستگاه چاپ افست این توانایی را دارد که چاپ کتاب را در چهار یا پنج رنگ مختلف انجام دهد تا شما بتوانید از تنوع رنگ‌ها به خوبی در چاپ کتاب بهره بگیرید. به‌طور کلی چاپ افست کتاب با چاپ بی‌نظیری که در تصاویر و نوشته‌ها صورت می‌بخشد؛ نقش پررنگی در جذب افراد کتاب‌خوان دارد و در همان نگاه اول دل هر مشتری و کتاب‌خوانی را به سمت خود به پرواز در می‌آورد.

مراحل چاپ کتاب در چاپ افست

اولین بخش، طراحی است. این امر بسیار حساس می‌باشد. لازمه‌ی طراحی، تنها تسلط به فتوشاپ نیست. این بخش نیاز به تجربه و تخصص هم دارد. پیشنهاد ما به شما این است که کار طراحی خود را به طراح گرافیست بسپارید تا این طراحی را به بهترین حالت ممکن برایتان انجام دهند.

مرحله‌ی دوم لیتوگرافی می‌باشد. در این مرحله پروژه‌ای که توسط طراحان گرافیست طراحی شده به لیتوگرافی می‌رود و با توجه به دستگاه ایمیج ستر (Image settr) از طراحی خروجی فیلم گرفته می‌شود. نکته: در کارهای چهار رنگ، چهار فیلم به‌صورت جداگانه برای هر رنگ تهیه می‌شود. در نهایت فیلم‌های هر رنگ به‌صورت جداگانه در دستگاهی به نام قید کپی قرار می‌گیرد. سپس در آن نوردهی و قرار گرفتن در زینک انجام می‌شود. به همین ترتیب چهار زینک از هر رنگ تهیه می‌شود.

آخرین مرحله چاپ می‌باشد. ماشین چاپ هم انواع مختلفی دارد که با توجه به کاربرد آن از غلتک‌های مختلفی تشکیل شده است و مرکب را یکنواخت می‌کند تا به زینک برسد. سپس نقش از روی زینک به روی لاستیک چاپ می‌افتد و به کاغذ منتقل می‌شود.

لیتوگرافی در چاپ افست

لیتوگرافی فرآیندی است که ما طی آن صفحه‌هایی فلزی از جنس آلومینیوم موسوم به زینک را می‌سازیم. از این صفحه‌ها در چاپخانه برای استفاده در دستگاه چاپ افست برای انجام عملیات چاپ بر روی کاغذ استفاده می‌نماییم.

بنابراین لیتوگرافی یک مرحله‌ی واسطه‌ای در چاپ افست است. فایل‌های طراحی شده ابتدا در لیتوگرافی تبدیل به صفحات فلزی شده و سپس این صفحات به چاپخانه انتقال داده می‌شوند تا در آنجا به‌وسیله‌ی آن‌ها عملیات چاپ بر روی کاغذ صورت بگیرد.

لیتوگرافی یا چاپ سنگی به تصاویری اشاره دارد که روی یک سطح صاف چاپ می‌شوند، این رویه چاپ بر پایه این اصل است که روغن و آب با هم مخلوط نمی‌شوند. چاپ با یک سنگ (سنگ آهک) و یک صفحه فلزی انجام می‌شود. اما امروزه از صفحات چاپی آلومینیومی و سنگ‌های اصلی استفاده می‌شود.

لیتوگرافی مخصوص چاپ افست (چاپ در تیراژ بالا) می‌باشد و برای چاپ دیجیتال (چاپ کتاب در تیراژ پایین) نیازی به لیتوگرافی نیست.

در لیتوگرافی ابتدا فایل‌ها به چهار رنگ اصلی تقسیم می‌شوند و سپس تصویر مربوط به هر رنگ با نوعی پلیمر مخصوص بر روی صفحه‌ی فلزی چاپ می‌شود.

جنس سطح این ورقه‌ی فلزی از موادی پوشانیده شده است که به هیچ عنوان مرکب چاپ را به خود جذب نمی‌کند. در عوض جنس مواد پلیمری که طرح را بر روی زینک چاپ می‌کنند جاذب مرکب می‌باشد. از همین خاصیت در چاپ استفاده می‌شود.

انواع لیتوگرافی:

1. لیتوگرافی با دستگاه ایمیج ستر (ImageSetter)

2. لیتوگرافی با دستگاه پلیت ستر

جهت کسب اطلاعات بیشتر منوی لیتوگرافی کتاب را مشاهده فرمایید.

روش کار دستگاه چاپ افست

دستگاه چاپ افست یکی از پیچیده‌ترین دستگاه‌های چاپ صنعتی است که برای چاپ تصاویر و متن‌ها با کیفیت بالا و سرعت زیاد طراحی شده است. فرآیند کار این دستگاه به‌طور کلی شامل انتقال جوهر از صفحات فلزی به کاغذ از طریق یک غلطک لاستیکی است. در اینجا، به‌طور خلاصه مراحل کار دستگاه چاپ افست را توضیح می‌دهم:

1. آماده‌سازی صفحات فلزی (پلیت‌ها)

  • در ابتدا، برای هر رنگ اصلی (معمولاً چهار رنگ CMYK: Cyan ،Magenta ،Yellow ،Black) یک صفحه فلزی به‌طور جداگانه تهیه می‌شود. این صفحات معمولاً از آلومینیوم ساخته می‌شوند.
  • تصویر یا متن کتاب که قرار است چاپ شود، روی صفحات فلزی حکاکی می‌شود. این فرآیند می‌تواند با استفاده از روش‌های مختلفی مانند اشعه UV یا لیزر انجام شود.
  • صفحات فلزی دارای دو بخش هستند: بخش محبوس کننده جوهر (که تصویر یا متن روی آن حک شده است) و بخش آبگریز (باقی‌مانده صفحه) که مانع از جذب جوهر می‌شود. در نتیجه، جوهر تنها روی قسمت‌های چاپی منتقل می‌شود.

2. انتقال جوهر به صفحات فلزی

  • صفحات فلزی به دستگاه چاپ افست منتقل می‌شوند. این صفحات به‌طور معمول توسط غلطک‌های آب و غلطک‌های جوهر آغشته می‌شوند.
  • در این مرحله، صفحه فلزی ابتدا توسط یک غلطک آب مرطوب می‌شود تا قسمت‌های غیرچاپی (که نمی‌خواهیم جوهر روی آن‌ها بیفتد) به‌طور مؤثر از جوهر دور بمانند.
  • سپس یک غلطک جوهر، جوهر مخصوص چاپ را روی قسمت‌های حکاکی‌شده صفحه فلزی منتقل می‌کند. این جوهر فقط به قسمت‌های چاپی (حکاکی‌شده) می‌چسبد.

3. انتقال جوهر از صفحه فلزی به غلطک لاستیکی

  • صفحه فلزی پس از دریافت جوهر، به یک غلطک لاستیکی (یا گوشه لاستیکی) منتقل می‌شود. این غلطک لاستیکی کار انتقال جوهر را به کاغذ انجام می‌دهد.
  • به عبارت دیگر، جوهر روی صفحه فلزی به این غلطک لاستیکی منتقل می‌شود، و غلطک لاستیکی به‌عنوان واسط عمل می‌کند و جوهر را به کاغذ منتقل می‌کند.

4. انتقال جوهر به کاغذ

  • در نهایت، غلطک لاستیکی جوهر را به کاغذ منتقل می‌کند. کاغذ از طریق دستگاه چاپ افست عبور می‌کند و جوهر با فشار بر روی آن چاپ می‌شود.
  • این فرآیند به‌طور مداوم تکرار می‌شود و برای هر رنگ (Cyan، Magenta، Yellow، Black) یک بار این مراحل انجام می‌شود تا تصویر یا متن کامل روی کاغذ چاپ شود.

5. خشک شدن جوهر

  • پس از اینکه جوهر روی کاغذ چاپ شد، کاغذ به سمت مرحله خشک شدن می‌رود. این مرحله برای خشک شدن جوهر به‌صورت طبیعی یا با استفاده از خشک‌کن‌های مخصوص انجام می‌شود. در برخی از روش‌های چاپ افست، خشک‌کن‌های UV برای خشک کردن سریع جوهر استفاده می‌شوند.

6. صحافی و تکمیل

  • پس از چاپ، کاغذها به مرحله صحافی می‌روند که در آن صفحات به هم متصل می‌شوند تا به شکل کتاب، مجله یا هر نوع چاپ دیگری درآید.
  • در این مرحله، کاغذها می‌توانند برش خورده و به فرم نهایی (جلد، بسته‌بندی، و …) برسند.

نکته: جهت کسب اطلاعات بیشتر منوی چاپ افست (چاپ کتاب در تیراژ بالا) را مطالعه فرمایید.

در مورد چاپ و نشر کتاب بیشتر بدانید…

صفحه اصلی وب‌سایت انتشارات کتیبه نوین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *