معرفی کتاب: بهمنظور شناخت بیشتر کسبوکارهای کوچک و متوسط میتوان گفت که این کسبوکارها دارای قوانین اجرایی و تجاری بوده و برای هر صنعت براساس درآمد و میزان استخدام سالانه، استاندارد خاصی تعریف میگردد. بر اساس تعریف وزارت صنایع و معادن و وزارت جهاد کشاورزی، بنگاههای کوچک و متوسط به واحدهای صنعتی و خدماتی اطلاق میشود که کمتر از 50 نفر کارگر دارند. وزارت تعاون نیز بر حسب مورد، تعاریف وزارت صنایع و معادن و مرکز آمار ایران را در مورد این صنایع بکار میبرد. مرکز آمار ایران فقط کسب و کارهای کمتر از 10 نفر نیروی کار را بنگاههای کوچک و متوسط محسوب میکند و سایر کسب و کارها را «کارخانجات صنعتی بزرگ» قلمداد میکند. بانک مرکزی ایران نیز کسب و کارهای زیر 100 نفر نیروی کار را بهعنوان بنگاههای کوچک و متوسط تلقی میکند.
به رغم اهمیت بسیار صنایع کوچک و متوسط در تولید ملی و اشتغال کشور، این بنگاهها بهطور ساختاری با پدیده محدودیت منابع، اعم از انسانی و مادی روبهرو هستند، که این مشکلات و یا چالشها پس از اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها و آزاد شدن قیمت حاملهای انرژی و وضعیت اقتصادی و تحریمهای ظالمانه این مشکلات را پررنگتر کرده است. بنگاههای کوچک و متوسط یکی از اجزای حیاتی رشد در اقتصاد جهانی بوده و اهمیت آنها در رشد اقتصادی کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه بهخوبی شناخته شده است. در ایران با توجه به مشکلات ساختاری اقتصاد و وابستگی آن به صادرات نفت که البته در سالهای اخیر این وابستگی کمتر شده است، اما توجه هر چه بیشتر به صنعت بهصورت عام و بخصوص به صنایع کوچک و متوسط با توجه به ویژگیهای این بخش میتواند نقش مهمی را ایفا نماید. با توجه به اینکه در حال حاضر از ظرفیتها و پتانسیلهای موجود در جامعه بهطور مفید استفاده نمیشود و میزان بهرهوری در بخشهای مختلف اقتصادی پایین است، با شناسائی دقیق چالشهای موجود برای بنگاههای تأثیرپذیر و طراحی برنامههای راهبردی کوتاه و بلندمدت مؤثر، میتوان این تهدید را به یک فرصت تبدیل کرد.
در طول چند سال اخیر مقام معظم رهبری بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح و آن را بهعنوان یک روش مهم در تغییر مسیر حرکت اقتصادی کشور عنوان کردند. اعمال تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی، همواره یکی از ابزارهای غیرقانونی نظام سلطه برای وارد آوردن فشار به نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است. کما اینکه اندکی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از تسخیر لانه جاسوسی ایالات متحده، آمریکا قانون تحریم نظام جمهوری اسلامی ایران را به اجرا گذاشت و در طول سی سال گذشته نیز مرتباً بر حجم این تحریمها افزوده شد.
در این راستا باید چالشهای پیش رو شناسایی و در دایرهای بزرگتر با عنایت به چالشهای اقتصاد امت اسلامی تعریف و برای آن برنامه و راهحل ارائه شود. ارکان اقتصاد مقاومتی در ایران شامل مردمی کردن اقتصاد، اجرای سیاستهای اصل 44 قانون اساسی، توانمندسازی بخش خصوصی، افزایش ثروت ملی و صیانت از آن، کاهش وابستگی به درآمد نفتی، مدیریت مصرف و استفاده از ظرفیت و امکانات داخلی کشور و تولید است.
با توجه به مواردی که در بالا ذکر گردید، به نظر میرسد شناسایی چالشهای موجود در صنایع کوچک و متوسط که در حدود 94 درصد از واحدهای صنعتی کشور را تشکیل میدهند، و همچنین ارائه راهکارهایی در جهت برطرف نمودن اینگونه چالشها، گام مؤثری در حمایت از تولید ملی که بهزعم رهبر معظم انقلاب، از الزامات اقتصاد مقاومتی میباشد، برداشته و در نتیجه به موفقیت ملت و دولت در استقرار اقتصاد مقاومتی کمک شایانی خواهد نمود. در بعضی موارد نتیجه تصمیمگیری به حدی مهم است که بروز خطا ممکن است ضررهای جبرانناپذیری را بر ما تحمیل کند از اینرو لازم است که تکنیک یا تکنیکهای مناسبی برای انتخاب بهینه و تصمیمگیری صحیح طراحی شود تا تصمیمگیرنده بتواند به بهترین انتخاب ممکن نزدیکتر شود.
در این کتاب بعد از شناسایی چالشهای صنایع کوچک و متوسط، با بهکارگیری روشی مناسب از تصمیمگیری چند شاخصه، رتبهبندی این چالشها انجام میشود. سپس با تحلیل حساسیت روی چالشهای رتبهبندی شده، میزان سازگاری و ناسازگاری تصمیم را بررسی مینماییم.
کلیدواژهها: صنایع کوچک و متوسط و اقتصاد مقاومتی، مفاهیم مربوط به صنایع کوچک و متوسط، تعریف بنگاههای کوچک و متوسط، ویژگیها بنگاههای کوچک و متوسط، اهمیت و جایگاه بنگاههای کوچک و متوسط، وضعیت بنگاههای کوچک و متوسط در ایران، وضعیت صنایع کوچک و متوسط در سایر کشورها و راهبردهای حمایتی دولتها، اقتصاد مقاومتی، مفهوم اقتصاد مقاومتی، سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، شناسایی و رتبهبندی چالشهای صنایع کوچک و متوسط، تصمیمگیری چندمعیاره، تحلیل سلسله مراتبی، تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، شناسایی چالشهای صنایع کوچک و متوسط، رتبهبندی چالشهای صنایع کوچک و متوسط بر اساس روش FAHP، محاسبه سازگاری، مقایسه نتایج رتبهبندی در صنایع مختلف
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.