اهمیت مدهای رنگی در مانیتور و چاپ
در حال حاضر میلیاردها رنگ نهفته در موبایل، کامپیوتر، طبیعت و … وجود دارد که بعضاً به آنها آگاه بوده و در موارد بسیاری از وجود طیف وسیعی از رنگها ناآگاه هستیم. شناخت و انتخاب درست رنگ، برای طراحی و بهویژه طراحی که بهمنظور چاپ محصول انجام میشود از اهمیت بالایی برخوردار است و این امر مستلزم آگاهی کامل در خصوص انواع رنگها است.
روزانه طراحان بسیاری در سراسر جهان به طراحی فایلهای چاپی مشغولاند، با این وجود تعداد کمی از این افراد از اهمیت مد رنگی چاپ آگاهاند. همین امر باعث شده تا محصولات چاپی پس از اتمام کار، با کیفیتی نهچندان مطلوب به دست مشتریان برسند.
اگر افراد از تفاوت رنگها و کدهای رنگی آگاهی کامل داشته باشند، در نهایت با خروجی قابل قبول و منحصربهفردی روبهرو خواهند شد، که دیگر جای هیچ اصلاح و یا ابهامی در آن وجود نخواهد داشت.
کدهای رنگی بسیاری در جهان وجود دارند؛ اما از آنجا که دو مد رنگی RGB و CMYK از پرکاربردترین مدهای رنگی میباشند و اکثر طراحان نیز برای طراحی فایلهای چاپی، به علت ناآگاهی از تفاوت این دو مد رنگی، به طراحی اشتباهی دست میزنند، ما در این مطلب قصد داریم بهصورت تخصصی به تفاوت دو مد رنگی RGB و CMYK بپردازیم تا هنگام سفارش فایل طراحی با مشکل جدی روبهرو نشوید.
تفاوت رنگها در مانیتور و چاپ
بسیار مهم است که هنگام آمادهسازی برای ارسال پروژه خود برای چاپ، تنظیمات رنگ CMYK در فتوشاپ باشد. تنظیمات رنگی با استفاده از مد رنگی CMYK پیششرط چاپ 4 رنگ است، زیرا تنظیمات رنگ در مد RGB هنگام چاپ باعث انحراف شدید رنگ میشوند و این یکی از مهمترین تفاوت CMYK و RGB میباشد.
RGB
RGB مخفف چیست؟
مُد یا مدل رنگی RGB از حروف ابتدایی سه رنگ قرمز (Red)، سبز (Green) و آبی (Blue) تشکیل شده است.
مد رنگی RGB چیست؟
مد رنگی RGB بیشتر در نمایشگرها و رایانههایی با صفحه نمایشهای مختلف استفاده میشود. به این معنی که استفاده از این مد رنگی برای زمانی است که شما قصد چاپ فیزیکی محصول را نداشته باشید.
مد رنگی RGB دارای نقاط قوت و ضعف مخصوص به خود است. سطح دقت پایین تبدیل RGB به CMYK از جمله نقاط ضعف این مد رنگی است؛ اما از نقاط قوت این مد رنگی میتوان به توانایی سازگاری با پرینتر، انتخابی مناسب برای صفحات دیجیتال، قابلیتهای آسان برای تغییر رنگها و بهطورکلی توانایی تبدیل به CMYK اشاره نمود.
به یاد داشته باشید که این مد رنگی، کماکان برای طراحی فایلهای چاپی مناسب نبوده و لازم است از مد رنگی چاپ CMYK جهت طراحی فایلهای چاپ استفاده کرد.
CMYK
CMYK مخفف چیست؟
مُد یا مدل رنگی CMYK که به آن مدل چهار رنگ هم گفته میشود؛ از حروف ابتدایی فیروزهای (Cyan)، ارغوانی (Magenta)، رنگ زرد (Yellow) و رنگ سیاه (BlackOrKey) تشکیل شده است.
مد رنگی CMYK چیست؟
این مد رنگی ویژه سفارشات چاپی است و فایل تمامی محصولاتی که قرار است از خروجی چاپی برخوردار باشند (از کارت ویزیت گرفته تا چاپ کتاب، چاپ دفتر و یا چاپ بنرهای تبلیغاتی بزرگ) میبایست توسط این مد رنگی، طراحی و به چاپ برسند.
علت انتخاب رنگ CMYK برای چاپ، اختلاف فاحشی است که هنگام چاپ فایلهای طراحی با مد رنگی RGB، با نمونه نمایش داده شده ایجاد میشود. نرمافزارهای طراحی و ویرایش عکس، فایل را بهصورت پیشفرض با سیستم RGB تنظیم میکنند؛ بنابراین لازم است تا هنگام طراحی فایل چاپی از همان ابتدای کار، مد رنگی CMYK انتخاب شود تا از بروز مشکلات اینچنینی جلوگیری شود.
به یاد داشته باشید که تبدیل فایلهای طراحی شده با مد رنگی RGB به CMYK آن هم بدون تغییر رنگ، به سختی امکانپذیر است و برای طرحهایی با تنوع رنگی بسیار بالا اصولاً امکانپذیر نیست.
CYMK با استفاده از اسکنر GMG و نرمافزار مربوطه قابل کنترل است. این نرمافزار اجازه میدهد تا بدون در نظر گرفتن مشخصات فردی هر دستگاه، هر ماشین چاپ کالیبره شود تا یک رنگ استاندارد تولید کند. به همین دلیل چاپگرهای تجاری بیشتر از CMYK استفاده میکنند، زیرا به شما کمک میکند تا از یکپارچگی رنگ در بین چاپ و همچنین در دستگاهها اطمینان حاصل کنید.
چرا چاپگرها از CMYK استفاده میکنند؟
برخی از چاپگرهای تجاری با RGB چاپ میکنند، اما بیشتر آنها (از جمله چاپ فوری) فقط با CMYK چاپ میکنند. این به این دلیل است که استانداردسازیCMYK به لطف طیف رنگهای موجود آسانتر است. این بدان معناست که ما میتوانیم تمام محصولات چاپی شما را در طول دوره چاپ کاملاً سازگار نگه داریم. تغییرات بسیار جزئی در RGB وجود دارد بهطوریکه تضمین یکپارچگی رنگ در یک دوره چاپ، یا حتی بین دورههای مختلف چاپ، تقریباً غیرممکن است.
تفاوت مد رنگی RGB و CMYK چیست؟
همانطور که اشاره شد، مد رنگی چاپ CMYK و مد رنگی RGB دارای تفاوتهای اساسی با یکدیگر هستند. مانیتورها و صفحات نمایشی از مد رنگی RGB یا همان سه رنگ معروف آبی، سبز و قرمز استفاده میکنند. در این سیستم غلظت رنگها بین بازه درجه ۱ تا ۲۵۵ قابل تغییر است. اگر این عدد را با صد میلیون رنگ در مدل CMYK مقایسه کنیم، به نظر میرسد که مدل رنگ CMYK دارای تعداد رنگ بیشتری است؛ اما در عمل چنین نیست و بسیاری از رنگهایی که در مدل RGB وجود دارد و در مانیتور دیده میشود در مدل CMYK وجود ندارند.
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید علت این امر، تکراری بودن بسیاری از رنگها در ۱۰۰ میلیون رنگ مدل CMYK است؛ بنابراین پرینتر شما قادر به چاپ تمامی رنگهای قابل مشاهده در مانیتور، روی کاغذ نیست.
به همین دلیل زمانی که عکسی با مد رنگ RGB را به مد رنگ CMYK تبدیل میکنیم، با خروجی کدرتری مواجه خواهیم شد. بهطورکلی رنگهای RGB از درخشندگی و شفافیت بالایی برخوردار هستند، بهطوریکه صفحه کاغذ قادر نیست به همان اندازه این درخشندگی را به کاربر نشان دهد.
بنابراین نکته قابل توجه در طراحی فایل چاپی این است که، فایلهای طراحی شده و ارسالی باید با مد رنگی CMYK طراحی شده باشد تا در نهایت خروجی کار با کیفیت و مورد قبول واقع شود.
برای آنکه فایل چاپی شما مد رنگی CMYK یاRGB داشته باشد، کافی است هنگام ساخت آن فایل در نرمافزار مربوطه مانند فتوشاپ، مد رنگی را مشخص نمایید.
نکات مهم مدهای رنگی CMYK و RGB در چاپ و چاپخانه
- در اکثر مواقع فایل ارسالی به چاپخانهها با رنگبندی RGB است که میتواند پس از چاپ نارضایتی شما را به دنبال داشته باشد؛ پس قبل از ارسال فایل از CMYK بودن سیستم رنگ فایل مطمئن شوید.
- قبل از چاپ بهصورت انبوه بهتر است برای جلوگیری از هرگونه خطایی، ابتدا چند نمونه از فایل را چاپ و خروجی را مشاهده کنید، سپس در صورت رضایت، چاپ را بهصورت انبوه انجام دهید، و اگر از نمونههای چاپ شده رضایت نداشتید بهتر است در طراحی آنها تجدیدنظر کنید تا چاپ دلخواهتان را تحویل بگیرید.
- قبل از چاپ مطمئن شوید که تصاویر و رنگهای RGB به CMYK تبدیل شدهاند.
- مطمئن شوید که متن 100% سیاه و سفید است.
- رنگ سفید در حالت CMYK صفر درصد است. به همین دلیل از چاپ رنگهای دیگر بر روی سطح محصول جدا خودداری کنید، زیرا طرح چاپ شده روی سطح محصول محو دیده میشود.
- مد رنگی RGB برای چاپ دیجیتال و مد رنگی CMYK برای چاپ افست مورد استفاده قرار میگیرد.
مناسبترین برنامهها برای طراحی و چاپ
ادوبی فتوشاپ (Adobe Photoshop)
Adobe Photoshop مترادف با ویرایش عکس برای طراحان گرافیک است. این یکی از محبوبترین ابزارهای نرمافزار ویرایش عکس در بازار است که در یک بسته قوی ارائه میشود و قابلیتهای طراحی گرافیکی بسیار خوبی را ارائه میدهد.
ادوبی ایندیزاین (Adobe InDesign)
اگر در کار انتشارات هستید، Adobe InDesign یک ابزار نرمافزاری ضروری است. این برنامه از قابلیتهای بسیار خوبی برای طراحی مجلات، برگههای اطلاعات و بروشورهای خیرهکننده و در عین حال تبدیل فرمت آنها به PDF یا HTML برخوردار است.
کورل (CorelDraw)
CorelDrawبرخی از ویژگیهای سطح پیشرفته را ارائه میدهد و از رابط کاربری بسیار سادهای برخوردار است که استفاده از آن را برای عموم راحتتر میکند. کورل مجموعهای از چندین برنامه کاربردی است که ویژگیهای قدرتمند ویرایشی را ارائه میدهند.
ادوبی ایلاستریتور (Adobe Illustrator)
Adobe Illustrator چیزی فراتر از یک ابزار طراحی گرافیک است که برای کارهای هنری گویا، صفحهآرایی، آرمهای شرکتی، ساخت وبسایت و تقریباً هر چیز دیگری با توجه به نیاز شما مناسب است. علاوه بر این، این یک معیار صنعت در ابزارهای ایجاد بردار است.
نکته: جهت کسب اطلاعات بیشتر منوی انواع مدهای رنگی و فرمتهای گرافیکی را مطالعه فرمایید.