معرفی کتاب: از موضوعات جنجالی و بحث انگیز مسایل اعتقادی، چه در مراکز و یا محافل علمی (دانشگاهی و حوزوی، تخصصی یا غیر تخصصی) و چه در بین محافل عمومی و اجتماعی(علمی یا غیر علمی)، بحث قضا و قدر، تقدیر و سرنوشت و جبر و اختیار میباشد. کمتر پیش می آید شخصی را پیدا کرد که لااقل یک بار در زندگیش، در این موارد، اظهار نظری نکرده و یا ذهنش، بصورت جدی، درگیر این موضوعات نشده باشد. عده ای معتقد به جبر سرنوشت هستند؛ عده ای هم در مقابل، اعتقاد به اختیار انسان دارند؛ اولی میگوید سرنوشت اتفاقات از قبل مشخص است و دومی، وجود بهشت و جهنم را، بعنوان یکی از دلایل مهم، برای رد ادعای طرف مقابل میداند.
در این بین، سوالات چالش برانگیز بسیاری، بصورت معمولی و یا تخصصی، قابل طرح بوده و در پی آن، جوابهایی نیز، اصولا از طرف روحانیون دینی و مذهبی، و یا اساتید و کارشناسان رشته های علوم اعتقادی ارایه میشود. این مفاهیم، حتی در سرفصل کتابهای معارف آموزش و پرورش و همچنین در سرفصل دروس عمومی معارف آموزش عالی وارد شده است؛ جدای از اینکه چقدر این کارها و این سرفصل ها، در تحلیل مفاهیم قضا و قدر، تقدیر و سرنوشت و جبر و اختیار، موثر بوده، همچنان در این باب، در محافل مختلف، علمی یا غیر علمی، دینی و یا غیردینی، دانشگاهی یا غیر دانشگاهی، حوزوی یا غیر حوزوی، بسیار بحث شده و همچنان سوالات چالش برانگیز مطرح میشود. در همین ارتباط، در متون ادیان مختلف الهی، مطلب و سخن و صحبت بسیار است؛ مخصوصا، بجهت همین چالش برانگیز بودن فراوان این موضوعات، کتابها و مقالات متعدد زیادی، سخرانیهای فراوانی، در این موارد ارایه شده است؛ اما، تالیف کتابی با نگاه و نگرش ریاضی میتواند جالب باشد.
انگیزه ی نخست مولف، صحبت درباره ی این موضوعات، یعنی بحث قضا و قدر، تقدیر و سرنوشت و جبر و اختیار می باشد؛ اما انگیزه اصلی، مطالعه، بحث و بررسی و تجزیه و تحلیل این مطالب، با نگرش ریاضیات است؛ در واقع، نویسنده ی کتاب، سعی در ارایه ی نگاه به موضوعاتِ مورد بحث، با نگرش ریاضی دارد. یادآوری میشود که مولف کتاب، اصلا و ابدا، بدنبال اثبات درستی و یا رد مطالب مطرح شده، دفاع و یا مخالفت با آنها نخواهد بود؛ بلکه قصد مولف، آن است که، بدون ورود به احساسات و موضوعات دینی و مذهبی(که البته همه آنها قابل احترام هستند)، و بدون استفاده از آیات و احادیث اعتقادی(که باز هم البته همه آنها قابل احترام هستند)، و تنها با استفاده از نگرش ریاضی، این مطالب، یعنی مفاهیم قضا و قدر و تقدیر و سرنوشت و جبر و اختیار، مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. شاید بدلیل منطقی بودن ساختار علم ریاضی، اینگونه تصور شود که از نگاه ریاضیات، این مفاهیم، یعنی مطالب قضا و قدر و تقدیر و سرنوشت و جبر و اختیار، قابل بحث و تامل نبوده و یا شاید حتی چنین تصور باشد که طرح این موضوعات، با نگاه و ساختار منطقی ریاضیات، سازگاری ندارد؛ اما در این کتاب، خواهیم دید که با نگرش ریاضیات، تفهیم این مطالب، یعنی تفهیم موضوعات قضا و قدر و تقدیر و سرنوشت و جبر و اختیار، میتواند به زیبایی و به شکل بسیار جالبی، قابل درک و قابل فهم باشد. در بخشی از این کتاب، با طرح مثالها و اتفاقات متعدد، سعی در به چالش کشیدن جدی و بدون تعارف موضوعات مورد بحث، یعنی قضا و قدر، تقدیر و سرنوشت و جبر و اختیار داشته و در بخشی دیگر، درباره موضوعات مورد اشاره، در خود ریاضیات صحبت داشته، در انتها، در قسمت دیگری از این کتاب، این بار درحالت کلی، در سطح جامعه، تحلیلی از موضوعات مورد هدف کتاب، با نگرش و دید ریاضیات خواهیم داشت.
کلیدواژهها: قضا و قدر، جبر و اختیار، تقدیر و سرنوشت، نگرش ریاضی، تصادفات رانندگی، خشکسالی، فرونشست، بیابانی شدن، فروچاله، بحران آب، فساد، قاچاق، محیط زیست، نابودی جنگل و مرتع، سیل، زمین خواری، بحران مدیریت، خشونت، آدمهای تاثیرگذار.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.