معرفی کتاب: شرایط خلقت در تمامی جهان و برای تمامی کودکان یکسان است. همهی افراد بشر به یک نحو به این دنیای خاکی قدم میگذارند و نطفهی آنها نیز به یک طریق بسته میشود؛ ولی حتی دو کودک را در این جهان پهناور نمیتوان یافت که از نظر خصوصیات جسمانی و روانی کاملاً یکسان باشند. تفاوت موجود در سر انگشتان افراد بشر خود بهترین دلیل بر متفاوت بودن انسان از نظر خلقت است. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که در میان مخلوقات خداوند عدهای با دیگران از نظر جسمی و روحی تفاوتهایی دارند؛ علاوه بر برخی تفاوتهای ظاهری مانند قد، رنگ مو و رنگ چشم، عدهای از ابنای بشر تفاوتهای دیگری با همنوعان خود نیز دارند مثلاً عدهای از نظر هوش و استعداد فکری با دیگران متفاوتاند و گروهی از نظر هوش و استعداد فراگیری قدرت دیگران را ندارند که بطور کلی به این کودکان، کودکان استثنایی گفته میشود.
سخن از کودکان استثنایی، سخن از تفاوتهاست، سخن از شناخت ویژگیها و تواناییها و رفع موانع و هموار کردن راه رشد و شکوفایی استعدادها است. کودکان کمتوان ذهنی یعنی افرادی که به لحاظ ویژگیهای خاص ذهنی، جسمی، عاطفی و روانی در برخورداری مطلوب از تسهیلات و امکانات مختلف جامعه، آموزش و پرورش و ارتباط با دیگران نیازمند توجه و حمایت فوقالعاده میباشند.
کودکان عقبمانده ذهنی بهواسطهی پیچیدگی خاص هوش و عقبماندگی هوشی جایگاه قابل ملاحظهای دارند. علیرغم آنکه تاکنون علل زیادی برای عقبماندگی ذهنی عنوان گردیده است اما هنوز بسیاری از علل عقبماندگی ذهنی ناشناخته مانده است. طبق آمارهای مختلف که مبتنی بر تحقیقات و مطالعات فراوان است حدود سه درصد از کل کودکان و دانش آموزان سنین مدرسه رو، بطور قابل ملاحظهای دچار عقبماندگی ذهنی بودهاند لذا شناخت این قبیل کودکان و آشنایی هر چه بیشتر با علل وقوع عقبماندگی ذهنی و از همه مهمتر روشهای پیشگیری از آن امری کاملاً واجب و اجتنابناپذیر است. در کتاب حاضر با شناخت ویژگیها، علل و راههایی برای پیشگیری از عقبمانده ذهنی یا مدیریت شرایط کودکان کمتوان ذهنی، بر آنیم تا بتوانیم با شناخت ناتوانیهای کودکان عقبمانده ذهنی با آنها کنار آمده و به آنها کمک کنیم تا با توانایی اندکی که دارند با محیط اطراف ارتباط برقرار کرده و زندگی روزمره خود را بگذرانند. همچنین با دیدی وسیع و درست نسبت به این کودکان و برخوردی صحیح و فاقد ترحم، بالهای زخمی آنها را مرهم شویم و به سمت توانستن و شکوفایی پروازشان دهیم.
عقبماندگی ذهنی با عبارت کمتوانی ذهنی نیز شناخته میشود. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، در انجام امور روزمرهی خود دچار مشکل میشوند. بطور کلی این افراد توانایی و استعداد کافی برای یادگیری و درک مطالب را ندارد.
افرادی که عقبماندگی ذهنی دارند، از میزان هوش و عملکرد ذهنی پایینتری نسبت به فرد سالم، برخوردارند. این افراد مهارتهای لازم برای انجام کارهای روزمره را نداشته و نمیتوانند با محیط اطراف خود ارتباط مؤثر برقرار کنند. این افراد به حمایت بیشتر و آموزشهای مختلفی نیاز داشته و بهره هوشی آنها بطور معمول کمتر از ۷۰ میباشد.
بهره هوشی فرد عقبمانده پایینتر از میانگین جامعه بوده و آیکیو این افراد با تستهای خاص، بین محدوده ۷۰ تا ۷۵ میباشد. این در حالی است که بهره هوشی در افراد سالم، بین ۸۵ تا ۱۱۵ است.
افرادی که به عقبماندگی ذهنی مبتلا هستند، در برقراری ارتباطات خود، کسب مهارت جدید، مراقبت از سلامت و امنیت خود، دچار محدودیتهای رفتاری میباشند.
اختلالات تکلمی و مشکلاتی در زمینهی گفتار و زبان نیز در این کودکان دیده میشود. این افراد در به کار بردن بسیاری از کلمات و جملات دچار مشکل شده و توانایی درک حرفهای دیگران را ندارند؛ در نتیجه ممکن است از جملات کوتاه استفاده کنند.
کلیدواژهها: عقبماندگی ذهنی، تعریف انجمن کمتوانی ذهنی و رشدی آمریکا (AAIDD)، خصوصیات اصلی مبتلایان به کمتوانی ذهنی، تعریف هوش، رفتارهای سازشی (انطباقی)، مشکلات هیجانی و رفتاری در معلولین ذهنی، علل مشکلات هیجانی و رفتاری در معلولین ذهنی، راهکارهای مدیریت ناهنجاریهای هیجانی و رفتاری، ملاکهای تشخیصی DSM-5 برای کمتوانی ذهنی، نحوه تشخیص عقبماندگی ذهنی، طبقهبندی روانشناسی کودکان و نوجوانان عقبمانده ذهنی، پیشگیری از عقبماندگی ذهنی، درمان عقبماندگی ذهنی، اختلالات عصبی در افراد کمتوان ذهنی، خصوصیات روانی- اجتماعی افراد کمتوان ذهنی، حمایتهای قانونی و اجتماعی، شناسایی کودکان مبتلا به معلولیت ذهنی، ابزارهای ساختاریافته مقیاسهای درجهبندی و ارزیابی روانشناختی، مقیاس هوش استنفورد- بینه، مزایا و برتری فرم تجدیدنظر پنجم این آزمون به دیگر آزمونها، تست هوش وکسلر، تفاوت تست هوش وکسلر و استنفورد بینه، تست هوش وکسلر کودکان، آزمون آدمک گودیناف، مقیاس رشد اجتماعی واینلند (VSMS) دال (1953)، رفتار سازشی و تشخیص عقبماندگی ذهنی، مقیاسهای رفتار سازشی واینلند، مقیاسهای رفتار سازشی انجمن عقبماندگی ذهنی آمریکا، نظام سنجش رفتار سازشی، پرسشنامهی سنجش رفتار سازشی، مقیاس رفتار سازشی لمبرت، ژنتیک به زبان ساده، مارپیچ دوگانه، جفت باز، ژن چیست؟، ژنومیک چیست؟، کروموزوم چیست؟، هاپلوئید، اسیدآمینه چیست؟، علم فارماژنومیکس، اگزوم در DNA چیست؟، واریانت، فنوتیپ چیست؟، ژنوتیپ به چه چیزی اشاره دارد؟، عوامل ژنتیک سببی در کمتوانی ذهنی، علل کروموزومی مشهود و تحت میکروسکوپی کمتوانی ذهنی، سندرمهای کمتوانی ذهنی ژنتیکی و فنوتیپهای رفتاری، آزمونهای آزمایشگاهی در تشخیص کمتوانی ذهنی
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.