معرفی کتاب: بیش از نیمی از جمعیت جهان در حال حاضر در مناطق شهر زندگی میکند. چنین جماعت عظیم و پیچیدهای از مردم به ناچار تمایل برای تبدیل کردن شهرها به مکانهای کثیف و بینظم دارند. شهر پدیدهای چندبعدی، پیچیده و پویاست و برنامهریزی دقیق و کامل برای تمام عناصر آن امری دشوار است و بر همین اساس، به عنوان مصرفکننده و توزیعکننده اصلی کالاها و خدمات، کانون توجه بحث پایداری شدهاند. با توجه به اینکه توسعه پایدار بیش از هر معیاری بر معیارهای کیفی و انسانی تأکید میکند، بنابراین به منظور دستیابی به یک وضعیت پایدار واقعی در شهرها، تدوین سیاستهایی جهت حصول به شهرهای پایدار ضروری است. علیرغم اهمیت جنبههای اقتصادی توسعه، به نظر میرسد که توسعه چیزی بیش از رشد اقتصادی است و گذشته از بهبود سطح مادی زندگی، عدالت اجتماعی و ارزشها و سنتهای بومی را نیز در بر میگیرد. لذا توسعه را میتوان به معنای ارتقاء مستمر جامعه و نظام اجتماعی به سوی زندگی بهتر دانست و به عبارت دیگر توسعه فرآیندی است که شرایط زندگی نامطلوب را به مطلوب تبدیل میکنند. بر این اساس هدف اساسی توسعه را بهره رساندن به انسان میدانند که بهبود کیفیت زندگی را در بر میگیرد و در قالب افزایش درآمد و گسترش اشتغال و رفاه عمومی امکان بروز مییابد. در واقع توسعه بیانگر این است که مجموعه ارکان یک نظام، هماهنگ با نیازهای اساسی و خواستههای افراد و گروههای اجتماعی در داخل نظام، از حالت نامطلوب زندگی گذشته خارج شده و به سوی موقعیتی که از نظر مادی و معنوی بهتر است، حرکت میکند. توسعه شهری پایدار به عنوان بخش مهمی از توسعه پایدار بر پایه استفاده بهینه و مناسب از منابع طبیعی استوار است و توسعه شهری به عنوان جزئی از سیاستهای توسعه ملی در راستای تحقق رشد اقتصادی و تأمین عدالت اجتماعی حرکت میکند. توسعه پایدار شهری، شهری را متبلور میسازد که دارای چارچوب ارزشی و اخلاقی است و با استفاده از منابع مالی، طبیعی و سرمایه اجتماعی، رفاه اجتماعی و آسایش اجتماعی در روند توسعه پایدار شهری را فراهم میکند.
شهرها، کلانشهر، نوع جدیدی از مشکلات را تولید میکنند. مدیریت زباله، کمبود منابع، آلودگی هوا، نگرانی سلامت انسان، ترافیک و کهنگی زیرساخت مشکلاتی در میان انبوهی از مسائل شهری میباشد. اطمینان از شرایط قابل زندگی در چارچوب چنین رشد سریع جمعیت شهری در سراسر جهان نیاز به درک عمیقتر از مفهوم شهر هوشمند دارد. ضرورت پیرامون این چالشها باعث شد بسیاری از شهرها در سراسر جهان برای یافتن راههای دقیق برای مدیریت آنها جهت رسیدن به پایداری تلاش کنند. در این خصوص تنها تعداد محدودی از مطالعات شروع به بررسی و توجه سیستماتیک مباحث مربوط به این پدیده جدید شهری از شهرهای هوشمند کردند. لذا این کتاب تلاش میکند تا این خلأ را پر کرده و به بررسی مسائل مربوط به شهرهای هوشمند و توسعه پایدار بپردازد. قابل ذکر است که در دو دهۀ گذشته راهبرد رشد هوشمند در چارچوب نظریۀ توسعۀ پایدار شهری و حمایت از الگوی شهر فشرده بنا شده است.
با جمع شدن ما در شهرها، این موضوع اهمیت بالاتری پیدا مینماید که شهرهایی نه تنها سبز، بلکه کارآمد بسازیم. شهرسازی عصر انقلاب اطلاعات، انگارههای مختلفی را در الگوی ساخت، بافت و شکل شهری عرضه میکند که این خود ضرورت شهرسازی هوشمند در ایران است. در این کتاب، مؤلفههای کلیدی یک شهر هوشمند (حکمروایی هوشمند، انرژی هوشمند، ساخت و ساز هوشمند، جابجایی هوشمند، زیرساخت هوشمند، تکنولوژی هوشمند، مراقبتهای بهداشتی هوشمند، شهروندی هوشمند)، توسعه پایدار و اثر این عوامل بر هم مورد بررسی قرار گرفته میگردد.
کلیدواژهها: شهر، تاریخچه شهر، دلایل وجود شهر، اثرات احداث شهر، اثرات شهر در محیط، نظریات شهرشناسی، شهر آلفا، انواع طرحهای توسعه شهری در ایران، شهرنشینی، تاریخچه شهرنشینی در جهان، تاریخچه شهرنشینی در ایران، شهرنشینی پایدار، توسعه شهری، حکمروایی خوب شهری، اجزای حکمروایی خوب شهری، ویژگیهای مورد انتظار حکمروایی خوب شهری در ایران، جایگاه حکمروایی خوب شهری در ایران، پیششرطهای تحقق حکمروایی خوب شهری در ایران، قابلیت زندگی، رقابتیپذیری، بانکی بودن، پایداری، توسعه پایدار، تاریخچه توسعه پایدار، دیدگاهها در ارتباط با توسعه پایدار، پایداری اکولوژیکی، پایداری در معماری، پایداری شهری، توسعه پایدار شهری، ارکان توسعه پایدار شهری، شاخصهای توسعه پایدار شهری، بنیادیترین ابعاد توسعه پایدار شهری، چگونگی توسعه پایدار به توسعه شهر، امکانپذیری پایداری شهرهای سنتی، جایگاه آموزش در توسعه پایدار شهری، نتایج رابطه توسعه پایدار با اقتصاد شهری، تأثیر عنوان اقتصاد شهری در توسعه شهری، مفهوم شهر هوشمند، تعاریف استاندارد از شهر هوشمند، ویژگیهای شهر هوشمند، ایده شهر هوشمند، تلاش دولتها در هوشمندسازی شهرها (مسیری در جهت توسعه پایدار)، نقش مهم مردم در هوشمندسازی شهرها، بهینهسازی مبتنی بر تجهیزات پیشرفته، حمل و نقل مهمترین بخش در هوشمندسازی شهرها، چارچوبهای شهر هوشمند، امکانات شهر هوشمند، ضرورت هوشمندسازی شهرها، مزایای شهرهای هوشمند برای شهروندان، مزایای شهرهای هوشمند برای دولتها و مدیران شهری، معرفی بخشهای اصلی یک شهر هوشمند، عناصر ضروری در موفقیت شهرهای هوشمند، شهر هوشمند و نحوه کسب درآمد، حکمروایی هوشمند، انرژی هوشمند، مصادیق انرژی هوشمند، ساختمان (یا ساختوساز) هوشمند، جابجایی هوشمند، تکنولوژی هوشمند، مراقبتهای بهداشتی هوشمند، شهروند هوشمند، شش نقش اصلی شهروند هوشمند در شهر، چرا به شهرهای هوشمند نیاز داریم؟، بخشهای اصلی یک شهر هوشمند با رویکرد توسعه پایدار، چهار عنصر ضروری برای اطمینان از موفقیت شهرهای هوشمند، بهترین فنآوری بیسیم برای شهرهای هوشمند، درآمدی بر شهر هوشمند و توسعه پایدار، شهر هوشمند پلی به سوی توسعه پایدار، توسعه پایدار در شهرهای هوشمند، ایجاد توضیحی برای شهرداری هوشمند پایدار
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.