معرفی کتاب: پیش از آغاز و پیدایش کشاورزی، یعنی حدود دوازده هزار سال پیش، جمعیت انسانی کره زمین یک میلیون نفر بوده است، در سال ۱۸۰۰ میلادی به یک میلیارد رسید. ۱۳۰ سال بعد، میلیارد دوم از راه رسید. در سال ۱۹۶۰ به چهار میلیارد، در سال ۱۹۹۹ به شش میلیارد و در سال ۲۰۱۱ به هفت میلیارد نفر رسید. جمعیت شناسان تخمین میزنند که تا سال ۲۰۵۰ کل جمعیت جهان حدود ۲/۹ میلیارد نفر خواهد بود. کمبود آهن از شایعترین کمبود تغذیهای در سراسر جهان در بین مواد مغذی محسوب میشود که منجر به بروز بیماری آنمی و اختلالات فیزیولوژیکی و پاتولوژیکی میشود. یک میلیارد نفر از جمعیت جهان دچار این کمبود هستند. از این تعداد نوزادان حساسترین گروه هستند کمبود آهن در اوایل دوره رشد منجر به ایجاد اختلالهای غیرقابل بازگشت در رشد و تغییر در محتوی آهن مغز و ناهنجاریهای رفتاری میشود. سویا به عنوان یک دانه روغنی محسوب میشود، ۸-۶ درصد از وزن هزار دانه آن را پوسته تشکیل میدهد ارزیابی زیست فراهمی پوسته سویا با سولفات آهن برای درمان کمبود آهن در بدن و فقر آهن در اوایل زندگی به کار گرفته شده است. در خاکهای آهکی با pH بالا به علت حلالیت کم اکسیدهای آهن، بروز پدیده زرد برگی یا کلروز در گیاهان منجر به کاهش عملکرد میشود اما کلروز آهن به عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای اکسیدهای آهن، کربناتهای موجود در خاک، شرایط رطوبت و غرقاب و شرایط تهویه خاک، بالا یا پائین بودن دما و ژنوتیپ گیاه بستگی دارد. یکی از بهترین راههای رفع این مشکل شناسایی ارقام مقاوم است. لذا شناخت عوامل بروز کمبود آهن و تأثیر آن بر گیاه ضروری است. آهن یکی از هفت عنصر ریزمغذی شناخته شده که در صورت کمبود آن، سبزینه (کلروفیل) به میزان زیادی در سلولهای برگ تولید نمیشود و برگها رنگ پریده به نظر میرسند. زردی برگ ناشی از آهک، شکل خاصی از کمبود آهن در گیاه است که بخش وسیعی از کشور ما را فرا گرفته است. برآورد خسارت حاصل از کمی عملکرد و نامرغوبی محصول ناشی از کمبود آهن دشوار است. برخی از زراعتها از جمله سیبزمینی، سویا، سورگوم، سبزی و گیاهان زینتی با شدتهای متفاوت کمبود آهن صدمه میبینند. مدیریت هوشمندانه در کاهش خسارت بسیار مؤثر است. کشت گیاهان حساس به کمبود در خاکهای آهکی، آبیاری بیش از حد، مصرف بیرویه و نامتعادل کودهای شیمیایی، کاهش مواد آلی و فشرده شدن خاک، فقدان برنامهریزی منظم برای افزودن مواد آلی به خاک، نادیده گرفتن منابع ارزان مواد اصلاحکننده خاک در کشور (گوگرد و سولفات آمونیوم)، عدم سرمایهگذاری کافی در تولید کلاتهای آهن مناسب در داخل کشور، توجه بیش از حد به کودهای آهن وارداتی و مهمتر از همه نادیده گرفتن توصیههای حاصل از پژوهشهای گذشته و فقدان آموزش در زمینه روشهای مبارزه با کمبود این عنصر، باعث شده تا امروزه ابعاد مشکل، گسترش یافته، در بسیاری از موارد ارائه راهحل عملی و اقتصادی دشوار به نظر است. لذا به نظر میرسد شناسایی ارقام مقاوم در برابر این کمبود راهحلی مناسب و مقرون به صرفه است.
بیکربنات آنیونی است که غلظت آن در خاکهای آهکی بسیار بالا است و در واقع عامل اصلی ایجاد کلروز در خاکهای آهکی محسوب میشود. وجود این یون در آبهای آبیاری یک مشکل عمده در بروز این کمبود است. کیفیت آبهای آبیاری در مناطق خشک و نیمهخشک از لحاظ این یون دارای محدودیت است. در واقع حضور این یون در آبهای آبیاری، سراسر جهان خصوصاً در مناطق خشک و نیمهخشک اهمیت ویژهای برای تغذیه گیاه در این مناطق دارد. یکی از معیارهای مورد ارزیابی در آبهای آبیاری میزان حضور یون بیکربنات در آن است. از آنجا که در مناطق خشک و نیمهخشک و به خصوص در مناطق کوهستانی که تشکیلات زمینشناسی و مواد مادری عموماً آهکی است، بخش اعظم آب مورد استفاده از محل سفرههای زیرزمینی با چشمهها تأمین میشود. لذا آب آبیاری در چنین مناطقی همواره حاوی بیکربنات میباشد. از طرفی حضور این یون در آبهای آبیاری در عرصه کشاورزی آثار نامطلوبی بر رشد گیاه دارد به این جهت لازم است قبل از هر اقدامی غلظت این یون را در آبهای آبیاری اندازهگیری کرد. سویا گیاهی که در موارد گستردهای حساس به کمبود آهن شناخته شده است و سویاهائی که در خاکهای آهکی رشد میکنند اغلب با کاهش عملکرد مواجه هستند.
کلیدواژهها: اهمیت آهن در بدن انسان، نقش آهن در گیاه، آهن در خاک،حلالیت اکسیدهای آهن، عوامل مؤثر بر قابلیت استفاده از آهن در خاکهای آهکی، عوامل خاکی مؤثر بر کلروز آهن گیاهان در خاکهای آهکی، اثر اکسید آهن، اثر کربنات کلسیم، اثر ماده آلی، اثر رس، اثر پارامترهای محلول، سطوح بحرانی آهن برای گیاهان، سازوکارهای مقاومت گیاهان به تنش کمبود آهن، نقش بیکربنات در بروز کمبود آهن در گیاهان، اهمیت کیفیت آب آبیاری، کیفیت آب و کیفیت خاک، یون بیکربنات، تشکیل کربناتها و منشأ خاکهای آهکی و بیکربنات، چگونگی تشکیل آهک، سنگهای آهکی، انحلال و تجزیه کربناتها Carbonation، هوازدگی کانیها در خلال آبیاری، کربنات کلسیم، اثرات یون بیکربنات، تأثیر بیکربنات بر رشد و عملکرد گیاه، تأثیر بیکربنات در بروز زرد برگی در گیاهان، غلظت بحرانی بیکربنات در آب آبیاری، تأثیر بیکربنات بر فیزیولوژی گیاهی، تأثیر بیکربنات بر غلظت و نسبت عناصر غذایی در برگ، اثر بیکربنات بر خواص فیزیکی خاک، وضعیت بیکربنات در آبهای آبیاری کشور، تغییرات زمانی غلظت بیکربنات آب آبیاری در خاک، اثرات فیزیولوژیکی بیکربنات بر گیاه، کمبود آهن و تولید گونههای واکنشپذیر اکسیژن(ROS)، سویا، گیاهشناسی سویا، سطح زیر کشت سویا، اهمیت غذایی دانه سویا، اهمیت اقتصادی سویا، مواد متشکله دانه سویا، ترکیبات اسید آمینههای سویا، تولید جهانی و سطح زیر کشت سویا، تاریخچه کشت سویا در ایران، وضعیت محصول سویا در کل کشور، نقش سویا در سلامت انسان، تفاوت رقمهای مختلف در برابر کمبود آهن، تأثیر آهن بر فعالیت آنزیمها، تأثیر آهن و بیکربنات بر ویژگیهای رشدی گیاه، اثر کمبود آهن و حضور بیکربنات بر ترشح فیتوسیدروفور و اسیدهای آلی
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.